Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudionici o sučeljavanju na portalu Dnevnik.hr

'Reiner je imao šalabahter, i to pisan jako sitnim slovima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici sučeljavanja na portalu Dnevnik.hr podijelili su s nama svoje dojmove nakon uzbudljiva dva sata provedena ispred Mislava Bage, reportera i političkog komentatora Nove TV, koji ih je 'rešetao' pitanjima vezanim uz parlamentarne izbore.

Željko Reiner, predstavnik Domoljubne koalicije, zadovoljan je sučeljavanjem s protukandidatima. Kaže, nitko od njih nije bio posebno opasan.

'Očekivao sam da će najviše napada biti usmjereno na Orsata Miljenića kao predstavnika pozicije i mene kao opozicije. Najjače se uvijek najviše napada jer samo od nas mogu manji 'pobrati' glasove birača', kazao je Reiner i dodao kako mu je drago da nije bilo udaraca ispod pojasa, tek jedan neprimjereni ispad.

Sličnih je dojmova i Drago Prgomet, predstavnik političke platforme Most, koji je primijetio da su neki njegovi protukandidati imali papiriće s kojih su čitali.

'Reiner je imao šalabahter, i to pisan jako sitnim slovima. No, sve je bilo odlično - atmosfera odlična, voditelj jako dobar, jedino je zadnje pitanje bilo malo neobično. Inače, čista petica', kaže Prgomet.

Napadu Ivana Vilibora Sinčića - da zbog članstva u HDZ-u ne može danas biti politička alternativa, smatra, dobro se othrvao.

'Dečko se bori za svoj politički prostor i radi to kako misli da je najbolje. No ne vidim temeljitost u njegovim političkim tezama - sve je obavijeno populizmom. Stekao sam dojam da je pokušao biti pošto poto drugačiji od svih nas', kazao je Prgomet koji se plašio da izjava Slobodana Prosperova Novaka ne zasjeni cijelu debatu. Od protukandidata najbolji je dojam na njega ostavio Orsat Miljenić koji je, kaže, verbalno bio jako dobar i vrlo opušten. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODOLNJAK OTKRIVA 'Most ne može predložiti predsjednika Sabora jer nema trećinu zastupnika' Slika nije dostupna Trebaju se dogovoriti BORBA ZA NOVAC Između Prgometa i Petrova stoji 3,5 milijuna kuna

ŽESTOKO SUČELJAVANJE Pogledajte kako se političari napadaju 9 dana prije izbora

Da je bila kvalitetna, smatra i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, samo mu je, kazao je, žao što nisu došli predsjednici stranaka, primjerice Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.

'Ovako, nije bila teška konkurencija, iako je struktura kandidata bila dobra. Voditelj je također kvalitetno odradio posao. Malo su se digle tenzije na spomen nacističkog zločinca, ali sve ostalo je bilo dobro', kazao je Sinčić.
 
Predsjednica ORaH-a Mirela Holy bila je zadovoljna sučeljavanjem, i kaže kako joj je drago da postoji ovakav tip formata. No, nije baš bila zadovoljna sadržajnim tijekom sučeljavanja. 'Vidjeli smo da je bilo dosta skretanja prema bipolarizaciji i smatram da je to loše', rekla je Holy dodavši kako su sudionici sučeljavanja više trebali govoriti o svojim programima, a manje se međusobno optuživati.

Jedna od najžešćih rasprava bila je ona između nje i predstavnika Domoljubne koalicije Željka Reinera na temu zakonodavne regulative pobačaja. 'Nije odgovorio na pitanje, a ono je bilo jasno. Počeo je kalkulirati. Smatram da treba jasno reći kakav je stav. Oni bi imali dobar odnos sa Crkvom, ali bi htjeli i neke druge birače. To su kalkulacije. Trebao je to obrazložiti', rekla nam je Mirela Holy.

'Bili ste dio HDZ-ovih struktura. Nemate legitimitet biti alternativa. Meni je žao'

Slobodan Prosperov Novak nakon sučeljavanja nam je rekao kako je jednim stavom izrečenim bio poprilično šokiran. 'Kad sam govorio o Rusima u Boki Kotorskoj i našoj vanjskoj politici - nedopustivo je da se minorizira takvo što sada kada Srbi na granici prijete ruskim oružjem. Šokirao sam se', rekao je Novak komentirajući izjavu Orsata Miljanića da je Hrvatska premala da bi kontrolirala što radi Rusija.

Vjerojatno najviše reakcija na sučeljavanju izazvala je njegovo spominjanje Adolfa Eichmana u kontekstu vladine politike spram izbjegličke krize. 'Kao da je zabranjeno spominjati Eichmana. On je gradio lijepe zaklone, vozio je ljude od točke A do točke B. Obično kad se ljude vozi od točke A do točke B ja to povezujem s logorima', rekao je Novak i dodao kako mu je žao što se nitko nije uhvatio teme obrazovanja, no da krivnja za to leži na vladajućoj koaliciji.

Komentar na sučeljavanje smo, kao i od ostalih sudionika, pokušali dobiti i od Orsata Miljanića koji je predstavljao koaliciju Hrvatska raste, no njegov glasnogovornik nam je rekao kako se kod njih 'dojmovi još uvijek sliježu' te neka 'pokušamo kasnije'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene