Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza odgovora

Hrvatska raste: Među kojim članicama je najveća razlika? Kako razmišljaju nove stranke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U koaliciji Hrvatska raste su stranke koje su uglavnom već bile u koaliciji, no tu su i nove članice.

Stranke okupljene u koaliciju Hrvatska raste uglavnom su već bile u koaliciji, no postoje i nove članice. U četiri godine mandata aktualne vlasti često se vidjelo suprotno mišljenje partnera, prvenstveno iz HNS-a i SDP-a. Analiza odgovora stranaka koje smo prikupili putem aplikacije "Gdje sam 2015." potvrđuje razlike između te dvije stranke, ali pokazuje i razmišljanja novih članica koalicije. Donosimo analizu onih stranaka koalicije koje su nam poslale svoje odgovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predizborni skup HRVATSKA RASTE U SREDIŠTU ZAGREBA 'Domoljublje je način života' Slika nije dostupna PARLAMENTARNI IZBORI SDP objavio koliko je platio konzultanta iz SAD-a

'Gdje sam 2015.' hit među biračima – gotovo 45 tisuća u tri dana koristilo aplikaciju

Promijenili su i proširili koaliciju i žele novi mandat. Koalicija Hrvatska raste siromašnija je za IDS, ali bogatija za Laburiste, ali i Zagorsku stranku. Razlike postoje.

Najviše razlika postoji između starih partnera HNS-a i SDP-a.

HNS ima čvrsti stav za revidiranje ugovora s Vatikanom, čista desetka, dok SDP ima čvrsti stav da je to nepotrebno uz ocjenu 1. Da Zakon o radu treba olakšati zapošljavanje i otpuštanje misli čvrsto HNS također uz ocjenu 10 dok je SDP potpuno protiv uz jedinicu.

Potpunoj privatizaciji državne imovine SDP kaže 'ne' uz jedinicu dok je HNS stava da to treba učiniti uz ocjenu 8. I dok SDP ne bi dijelio Hrvatsku na 5 regija HNS bi to učinio.

O ovlastima Predsjednika RH u koaliciji Hrvatska raste također podjele.

SDP i HNS složni su - ovlasti predsjednice mogle bi se smanjiti. Laburisti i stranka umirovljenika izjasnili su se protiv.

Podjele i oko PDV-a. SDP i HNS istom ocjenom 6 smatraju da postoji slab, ali ipak nekakav prostor za smanjenje PDV-a. Laburisti i HSU ne slažu se.

Više je ipak pitanja u kojima se većina stranaka u koaliciji slaže.

ANALIZA DOMOLJUBNE KOALICIJE Znate li tko je najsličniji HDZ-u?

Različite ocjene, ali ipak složno 'ne' žurbi s uvođenjem Eura. Slična situacija i sa stavom da se Hrvatska ne treba vratiti arbitraži sa Slovenijom. Protive se također s različitim ocjenama i tome da se zdravstvene usluge naplaćuju prema imovinskom stanju osiguranika. Jedino Laburisti odskaču sa stavom da Hrvatska treba što prije ući u Schengen.

Umirovljenička logika razlikuje se od ostalih po pitanju doprinosa na plaće. Dok ostale stranke odgovaraju potvrdno na pitanje o smanjenju doprinosa na plaće Stranka umirovljenika tome se decidirano protivi.

Neslaganje s ostalim članovima koalicije pokazala je mala Zagorska stranka.

Potvrdno su odgovorili na pitanje o lustraciji. Izjasnili su se i apsolutno za potrebu odgode postavljanja ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

Ukupnu ocjenu koaliciji Hrvatska raste Zagorska stranka dijelom ruši no i dalje se iz analize odgovora vidi da bi okupljene stranke mogle surađivati te da nisu neprirodni politički partneri.

Pristup aplikaciji: http://dnevnik.hr/gdjesam2015/

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene