Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gdje sam 2015.'

ANALIZA DOMOLJUBNE KOALICIJE Znate li tko je najsličniji HDZ-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke unutar koalicije ne razmišljaju uvijek i o svim temama isto - pokazala je to analiza odgovora stranaka koje smo prikupili u sklopu stvaranja web aplikacije 'Gdje sam 2015'.

Aplikaciju 'Gdje sam 2015.', koju možete i sami ispuniti na portalu Dnevnik.hr, u tri dana koristilo je gotovo 40 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantira pritisak na sebe Božo Petrov o pritiscima iz HDZ-a i SDP-a: 'To bi im bilo kontraproduktivno' Slika nije dostupna U iščekivanju konačnih rezultata EUFORIČNI HDZ-ovci: 'Hrvatska nije izgubila orijentire, zna prepoznati vrijednosti'

Kada je ispunite rezultat će vam pokazati s kojom političkom opcijom dijelite najviše stavova. Rezultat koji dobijete kao odgovor na pitanje 'Gdje sam 2015' - nije preporuka niti bilo kakva vrsta naputka kako treba glasovati.

Analiza odgovora stranaka koje smo prikupili u sklopu stvaranja aplikacije 'Gdje sam 2015' pokazala je da stranke unutar koalicije ne razmišljaju uvijek i o svim temama isto. Analizirali smo Domoljubnu koaliciju i odgovore koje nam je poslala većina stranaka te koalicije.

Najviše se razlikuju HSLS  i HDZ

Potpisali su koalicijski sporazum i žele doći na vlast. No među njima ima razlika. HSLS se najviše razlikuje od partnera HDZ-a. Razilaze se u čak 6 pitanja.

Dnevnik Nove TV donosi: SDP i HDZ iznenadili odgovorima

HSLS je ocjenom 5 poručio da je protiv ustavne regulacije prava branitelja dok je HDZ čvrstom devetkom 'za'.

Ćirilica u Vukovaru također je tema o kojoj HDZ i HSLS misle suprotno. HDZ s ocjenom 10 je za odgodu primjene dvojezičnosti dok se HSLS s ocjenom 3 protivi odgodi. Razlika i oko privatizacije - HDZ s ocjenom 3 protivi se potpunoj privatizaciji državne imovine dok je HSLS čvrsto 'za' s ocjenom 8. HSLS je za podjelu Hrvatske na 5 regija s ocjenom 10 dok su HDZ, ali i ostali partneri protiv.

HDZ-u najsličniji Hrast i HSS

HDZ-u su po odgovorima najsličnije stranke Hrast i HSS. Schengen je jedina tema oko koje se značajno razilaze.

HDZ smatra da treba žuriti s ulaskom u Schengen to pokazuje ocjenom 1, dok Hrast i HSS ocjenama 6 i 7 misle da sa Shengenom ne treba žuriti.

Razmišljanje o uvođenju eura razlikuje HDZ od Bloka umirovljenika.

Saznaj koja stranka ti je najbliža! Pokreni aplikaciju Gdje sam 2015.!

BUZ jedini unutar domoljubne koalicije, i to sa čvrstom ocjenom 7, smatra kako Hrvatska treba žurno uvesti euro.

Eksploatiranje energenata iz Jadrana također pokazuje razliku u razmišljanju. BUZ, opet jedini unutar koalicije ocjenom 7 poručuje kako treba Jadran eksploatirat u svrhu dobivanja energenata dok su druge stranke protiv.

No više je tema oko kojih se stranke unutar Domoljubne koalicije slažu

Visok stupanj slaganja unutar Domoljubne koalicije postoji o tome da je Ina nacionalni interes Hrvatske, da treba smanjiti PDV unutar dvije godine, da se Hrvatska ne treba vratiti arbitraži sa Slovenijom te da ne treba smanjivati ovlasti instituciji predsjednika RH.

Analiza pokazuje da je Domoljubna koalicija većim dijelom homogena što znači kako bi stranke dođu li na vlast mogle dobro surađivati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene