Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kome će se prikloniti?

TKO JE KOME POLITIČKI BLIŽI? Analiza odgovora HDSSB-a, IDS-a i MOST-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko će nakon izbora sastavljati Vladu između ostalog će ovisiti o okupljanju trećih političkih opcija koje bi na izborima mogle osvojiti mandate u Saboru. Tko je kome politički bliži analizirali smo kroz odgovore iz naše aplikacije Gdje sam 2015.

Budu li u prilici odlučivati kome se prikloniti nakon izbora evo što bi se sukladno njihovim odgovorima moglo očekivati od HDSSB-a, IDS-a i MOST-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sastavljanje Vlade Čačić najavio potporu koaliciji Hrvatska raste: 'Novi izbori su najlošija opcija' Slika nije dostupna Demantira pritisak na sebe Božo Petrov o pritiscima iz HDZ-a i SDP-a: 'To bi im bilo kontraproduktivno'

MOST nezavisnih lista okuplja šaroliko društvo, a gotovo s istim žarom kao i HDZ misli da treba smanjiti PDV, ocijenom 9 od 10. Misle isto i oko smanjenja doprinosa na plaće, i jedni i drugi ovom su pitanju dali ocjenu 10 od 10. Nisu im daleki ni stavovi SDP-a. Ne treba povećavati rodiljne naknade misle identično kao SDP. Eksploataciji Jadrana rekli su DA, ne čvrsto kao SDP ali ipak bliže njima. 

Može se zaključiti da se MOST podjednako slaže ali i ne slaže i s HDZ-om i sa SDP-om i njihovim koalicijama. Nakon izbora širok im je raspon za pregovore. Uz koji kompromis mogli bi surađivati i sa Domoljubnom i sa koalicijom Hrvatska raste.

Hrvatska raste: Među kojim članicama je najveća razlika? Kako razmišljaju nove stranke?

Kod HDSSB-ovih odgovora nema dvojbe - prirodni politički partner im je HDZ. Jednako ocjenjuju potrebu za smanjenje PDV-a ali i povećanje rodiljnih naknada. Istog su stava i o potrebi smanjenja doprinosa na plaće. Ne žele ni eksploataciju Jadrana a smatraju i da je potrebno odgoditi primjenu dvojezičnosti u Vukovaru.

Sa SDP-om dijele mišljenje oko toga da se prava branitelja ne trebaju regulirati ustavom te da je potrebno smanjiti ovlasti institucije predsjednika. Kao regionalna stranka od stranaka Domoljubne ali i koalicije Hrvatska raste razlikuje se bitno u temi regionalizacije.

Hrvatska podijeljena u 5 regija za njih je jasan odabir i čvrstinu stava pokazuju ocjenom 10 također regionalni IDS apsolutno je protiv.

'Gdje sam 2015.' hit među biračima – gotovo 45 tisuća u tri dana koristilo aplikaciju

IDS ima svoju logiku, smatraju da je Istra sama po sebi regija. IDS kao dosad vjeran partner lijevim političkim opcijama u dosta se pitanja slaže s HDZ-om. Identičan odgovor dali su tvrdeći da treba smanjiti PDV. (10/10) Gotovo isti odgovor oko povećanja rodiljnih naknada (8/10). Identičan odgovor kao HDZ i poruka Jadran ne treba eksploatirati radi dobivanja energenata (1/1). 

Jedna su od rijetkih stranaka koja želi žurno uvođenje eura. S SDP-om slaganje oko ideoloških pitanja. Smatraju da ne treba odgađati dvojezičnost u Vukovaru (1/1). Smatraju i da prava branitelja ne treba regulirati Ustavom (3/1), a potpuno su protiv lustracije baš kao SDP (2/1).

IDS budu li njihovi glasovi potrebni za poslijeizbornu koaliciju po svojim odgovorima mogao bi naći argumente za koaliranje i sa lijevima i sa desnima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene