Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prosvjeda

Papo: Otkaz će dobiti 13 radnika Brodosplita; Matijašević: tražit ćemo sudsku zaštitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brodosplitu će 13 suspendiranih radnika, koji su sudjelovali u prosvjedima u listopadu ove godine dobiti otkaz, doznaje se danas od člana Uprava te tvrtke Darka Pape, a predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević je najavio sudsku zaštitu prava tih radnika.

"Ukupno 13 suspendiranih radnika, od kojih je dio na ugovoru na određeno vrijeme, a dio na neodređeno vrijeme, dobit će otkaz", izjavio je Papo. Pojasnio da će među tom 13-oricom ima zaposlenih na određeno kojima je taj ugovor istekao pa se neće produljiti, a oni koji su na ugovoru na neodređeno dobit će otkaz ili će ugovor moći raskinuti sporazumno.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?'' Slika nije dostupna Odgovorili Ministarstvu Uprava Brodosplita: Ministarstvo rada destabilizira situaciju u splitskom brodogradlištu!

"Za trojicu sindikalnih povjerenika u 'Brodosplitu' koji su suspendirani još nismo donijeli odluku o njihovom statusu pošto smo od stručnih službi zatražili dodatno izviješće u vezi s njima", kazao je Papo. Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević najavio je da će radnici Brodosplita koji dobiju otkaz zatražiti sudsku zaštitu.

Split: Radnicima otkazi jer su prosvjedovali

"Otkazi radnicima u Brodosplitu su nezakoniti te će pravni stručnjaci HURS-a pružiti pomoć tim radnicima u zaštiti njihovih prava na sudu", istaknuo je Matijašević. Podsjetio je da je nakon prosvjeda radnika u Brodosplitu u listopadu ove godine bila angažirana i inspekcija.

"Dobio sam nalaz inspekcije koja je utvrdila da su poslodavci u Brodosplitu pokrenuli disciplinski postupak protiv 254 radnika ali da taj disciplinski postupak nema uporište u zakonu", pojasnio je Matijašević.

Upitan razlog

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić je istaknuo da su prava na prosvjede zajamčena međunarodnim dokumentima te ne vidi razloga da se zbog sudjelovanja u prosvjedima radnicima Brodosplita daju otkazi.

"Apsurdno je i grozno da se otkazi radnicima Brodosplita najavljuju u vrijeme božićnih blagdana", poručio je Šegvić. Po njegovom tumačenju zbivanja u Brodosplitu pokazuju da je u Hrvatskoj na djelu smrt sindikalnog pokreta.

Zakonita suspenzija

Uprava Brodosplita jučer je odbacila nedavne primjedbe čelnika HURS-a i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) kako se u tom poduzeću krše sindikalna i radnička prava kada su u pitanju suspendirani radnici i sindikalni povjerenici.

Uprava je u priopćenju navela da je suspenzija određenog broja radnika koji su sudjelovali, kako je navedeno u priopćenju, u nelegalnom prosvjedu i nasilnom ulasku u zgradu Uprave 16. listopada ove godine bila zakonita, kao i sve radnje koje su stručna tijela Brodosplita provodila od tada u okviru disciplinskog postupka, što su, po navodima Uprave, pokazale i sve inspekcije državnih tijela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene