Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Pad gospodarstva u državi rastućeg pesimizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudi u Hrvatskoj političarima više ne vjeruju. To je sasvim razumljivo. Hrvate su političari posljednjih 20 godina uglavnom lagali.

DRUŠTVO:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Godina mandata: Puno poteza, malo rasta Slika nije dostupna Pad rejtinga Vrijeme suočavanja s bolnom istinom

Govorili su im da rade za njih, a sebi su trpali novac u džepove i zapošljavali svoje rođake stvarajući tako mrežu nesposobne birokracije koja je danas jedna od glavnih prepreka zdravom rastu. U svijetu modernog biznisa ne kaže se uzalud da je jedna od važnijih prepostavki uspjeha snažna naelektriziranost nepopravljivim optimizmom.

Nažalost kod nas je suprotno. Narod je pesimističan u trenutku kada državi treba pokretačka energija. Ništa čudno. Ovakav pad BDP-a od 2,1 posto u trenutku kada reforme tek počinju razumljivo obeshrabruje. Građani osjećaju samo udar po svojim džepovima, a o oporavku tek slušaju ono što im vjerojatno zvuči prilično bajkovito.

Kada prvi put plaće počnu rasti, a naći dobar posao ne bude više nemoguća misija, Hrvati će opet početi vjerovati. Do tada političari mogu očekivati da će ih prosječan Hrvat sve trpati u istu koš. Iako politike stranaka koje su vodile i vode državu vrlo jasno upućuju da to ni blizu nije tako.

EKONOMIJA:

Točno se zna što treba raditi. Reforme moraju ići u smjeru radikalnog ojačavanja privatnog sektora, podizanja investicijske klime i načina državne potrošnje. Istovremeno Vlada se mora konačno obračunati s hiper-zapetljanom birokracijom koja i građane i investitore tjera da se hvataju za glavu od muke. Zakon o poticanju investicija je dobar početak no prašumu suludih propisa treba krčiti nemilosrdno motornom pilom, a ne blagim politčkim nožićem. Nema vremena za čekanje. Vlada mora ići na sve ili ništa. U Europu ćemo ući donekle nespremni i bolno nekonkuretni; to je sada već jasno. No sve još nije izgubljeno ako se snažno krene u akciju. Ne smijemo si dopustiti da uđemo u Uniju maksimalno nereformirani poput Bugarske. To bi nas dotuklo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene