Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Chico' bio na snimanju filma?

'Ovo je spektakl kako bi Morales svijetu pokazao da je u smrtnoj opasnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Optužbe i insinuacije da sam povezan s nekakvim atentatom na Moralesa su smiješne! Apsolutno smiješne', rekao je tajkun i opozicijski političar u Boliviji Branko Marinković koji je podrijetlom s Brača.

Naime, u Boliviji je kao jedan od atentatora ubijen bolivijac mađarskog podrijetla Eduardo Rozsa Flores 'Chico' koji je ratovao u Hrvatskoj početkom 90-ih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Preskupo ste naplaćivali' Bolivija preuzima svoje elektrane od španjolskih vlasnika Slika nije dostupna Snimila prvi singl Maja Morales zbog turbofolka seli u Srbiju!

>> Atentator na Moralesa dragovoljac Domovinskog rata

'Nemam nikakve veze s terorizmom. Povezati me s dvojicom hrvatskih državljana iz te skupine samo zato što sam i ja Hrvat pa mi još napakirati da sam terorist zaista je smiješno i izvan svake pameti. Stalno tako rade: čim se nešto dogodi, bilo kakav incident, vlast i Morales mi 'prilijepe' odgovornost!' rekao je Marinković za Večernji list.

'Ima puno nerazjašnjenih detalja'

Novinar lista El Nuevo Dia iz Marinkovićeva Santa Cruza se slaže s njime da su posrijedi konstruirane optužbe.

'Ima toliko nerazjašnjenih detalja: zašto navodni teroristi nisu pružili otpor te zašto im je trebalo više od 13 sati da iznesu tijela iz hotela. Vrlo je zgodno to što su oružje pronašli u opozicijskom kongresnom centru. Jesu li ga sami podmetnuli?' pita se Bowles. Napada Moralesa koji 'u zatvorima drži 30-ak visokopozicioniranih dužnosnika': – Ovo je spektakl kako bi Morales svijetu pokazao da je u smrtnoj opasnosti.

Bolivijska policija traži pomoć američkih i austrijskih kolega

Ubojstvo trojice 'terorističkih plaćenika', neobičnog spoja navodnih urotnika protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa (bolivijsko-irsko-mađarsko-hrvatskog), zabrinula je tamošnju javnost, a napetost dodatno pojačavaju međusobne optužbe vlasti i oporbe, pišu rano danas svjetske agencije i bolivijski mediji.

Bolivijska policija je u petak zatražila pomoć europskih i američkih kolega radi dobivanja bilo kakvih informacija o 'ranijem djelovanju i pokretima' skupine koju su činila petorica muškaraca, od kojih je trojicu ustrijelila rano u petak u hotelu Los Americas u Santa Cruzu, a dvojicu uhitila, piše francuski AFP.

Iako su prve informacije u identitetu atentatora bila proturječne, u subotu svi mediji navode kako su ubijeni Eduardo Rozsa Flores 'Chico' (Bolivijac), Magyarosi Arpad (Mađar) i Dwyer Michael Martin (Irac). Uhićeni su Mario Francisco Tadic Astorga (Bolivijac) i Elot Toazo (Mađar). Bolvijski list Eldeber iz Santa Cruz piše kako su mađarske vlasti potvrdile da Arpad i Toazo imaju mađarske putovnice.

Dvojica od njih, Flores i Tadic, imaju i hrvatsko državljanstvo koje su stekli boreći se u redovima hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

Rođak tvrdi da je Chico u Santa Cruzu boravio radi snimanja fima

Bolivijski listovi posebno opširno pišu o Rozsi, pustolovu iz Santa Cruza koji je početkom rata u Hrvatsku stigao kao novinar da bi se pridružio međunarodnim postrojbama u hrvatskoj vojsci.

Rozsin rođak, kako pišu bolivijska glasila, niječe da je on 'terorist' i tvrdi da je u Santa Cruzu boravio radi snimanja filma.

Glavni zapovjednik bolivijske policije general Victor Hugo Escobar nazvao je Floresa, sina Mađara i Bolivijke čije je sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj ovjekovječeno u mađarskom filmu 'Chico', vođom 'bande' koja je planirala atentat na Moralesa, navodi američki Associated Press.

'Istraga je sada u rukama tužitelja. Nadam se da će njihov rad biti brzo gotov i da ćemo uskoro znati tko je naručitelj, tko stoji iza ove urote', rekao je Escobar.

Policija tvrdi kako je u hotelu, nakon obračuna s trojicom terorista, u njihovim sobama pronašla čitav arsenal oružja, uključujući snajpere i eksplozive.

'Mi ćemo sada istražiti kako su ti ljudi došli u Boliviju iz Irske i Hrvatske, tko im je platio put, tko ih je financirao, tko im je davao informacije o kretanju državnog vrha, kako je u zemlju stigao eksploziv C4', rekao je za list Eldeber bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene