Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavašev borac

Atentator na Moralesa hrvatski dragovoljac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od trojice napadača ubijenih zbog planiranja atentata na bolivijskog predsjednika Evu Moralesa, možda je Bolivijac mađarskog podrijetla Eduardo Rozsa Flores 'Chico' (49) koji je ratovao u Hrvatskoj početkom 90-ih godina, piše bolivijska agencija ABI i dodaje da policija još uvijek istražuje slučaj.

'Jedan od ubijenih je za sebe tvrdio da je vojnik, dolazi iz mjesta Cochabamba i određeno vrijeme živio je u Hrvatskoj', rekao je istražni sudac Jorge Gutierrez u glavnome gradu Bolivije, La Pazu.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu" Slika nije dostupna Povezan s teroristima? Za urotu protiv Moralesa tužitelj optužio Hrvata Marinkovića

No, istaknuo je Gutierrez, slučaj se još istražuje, a ABI prenosi da se na prvome popisu potencijalnih atentatora što ga je objavila bolivijska policija, Rosza spominje kao Jorge Hurtado Flores.

Bolivijski mediji prenijeli su da bi ubijeni Bolivijac mogao biti Eduardo Rozsa Flores (49), poznatiji po nadimku 'Chico', sin mađarskog Židova i Bolivijke koji je u Hrvatsku početkom rata došao izvještavati za barcelonski dnevnik La Vanguardia, no ubrzo je pero zamijenio oružjem.

Njegov život, kako ga je sam opisao u intervjuima i odglumio samoga sebe u filmu 'Chico' mađarske redateljice Ibolye Fekete, koji je uz to nagrađen na uglednome filmskom festivalu u Karlovyim Varyma, ponajprije je romaneskan i kontroverzan.

Pratile su ga optužbe za ubojstvo dvojice novinara, suboraca, Christiana Wuertemberga i novinara Paula Jenksa.

Policija je pokušala uhititi atentatore pa je došlo do okršaja

Policija je pokušala uhititi muškarca u središtu Santa Cruza, grada na istoku Bolivije koji je središte otpora Moralesovoj politici, no upali su u hotel gdje je oko 16 sati došlo do intenzivne pucnjave, rekli su svjedoci i policija. Navodni ubojice aktivirali su ručnu bombu unutar hotela, koja je raznijela prozore usred oružanog okršaja, navela je policija. Ubijena su trojica osumnjičenih koje je policija identificirala kao Mađara, Irca i Bolivijca.

Drugi Mađar je uhićen, zajedno s jednim umirovljenim bolivijskim vojnikom koji se borio u ratovima u bivšoj Jugoslaviji 1990., rekao je državni odvjetnik Jorge Gutierrez. Policija je izvela raciju u skladištu u obližnjem parku, gdje je zaplijenila eksploziv, snajperske puške velikog kalibra i ono što se čini kao plan kretanja Moralesove motorizirane povorke, rekao je novinarima zapovjednik policije Victor Hugo Escobar.

Među osumnjičenima i Hrvat?

Ta skupina također je odgovorna za neuspješni napad dinamitom u Santa Cruzu na dom rimokatoličkog kardinala Julio Terrazasa u srijedu, rekla je policija. Agencija AP ističe kako nije jasno zašto bi skupina navodnih atentatora koji su planirali ubojstvo predsjednika Moralesa napala kardinala Terrazasa, za kojeg se zna da podržava Moralesove protivnike u Santa Cruzu.

U priopćenju iz Moralesovog ureda kaže se da je među osumnjičenim ubojicama i muškarac hrvatske i irske nacionalnosti, zajedno s pripadnicima bolivijske 'krajnje desnice'. On je upozorio da ista skupine još postoji u Boliviji i da će policija nastaviti traganje za njom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene