Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve tako crno

Otvoreno 12.000 više radnih mjesta u 2011. nego godinu prije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije sve tako crno u najdepresivnijem danu u godini. Moj Posao objavio je kako je na njihovim stranicama bilo otvoreno 12.000 natječaja više nego prošle godine.

Unatoč nastavku globalne ekonomske krize dogodili su se pozitivni pomaci na tržištu rada u 2011. godini. Na portalu Moj Posao objavljeno je više od 12.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 4 posto u odnosu prethodnu godinu.

Pročitajte i ovo Energetska obnova - 4 energetska obnova Želite uštedjeti? Prijavite se na natječaj: "Prošle godine od ožujka do listopada gotovo da nismo plaćali struju" Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

Povećana aktivnost tražitelja posla se nastavila čemu u prilog govori i porast od 13 posto u broju životopisa u odnosu na 2010. godinu.

Najtraženiji na hrvatskom tržištu rada su prodavači, programeri i konobari, a slijede ih prodajni predstavnici, komercijalisti, kuhari, administratori i agenti u pozivnom centru.

>> Rekordna zaposlenost u Njemačkoj, radi više od 40 milijuna ljudi!

Dobra vijest za tražitelje posla je i ta da se u 2011. od ukupnog broja objavljenih oglasa, njih čak 71 posto odnosilo na stalno zaposlenje, što je povećanje od jedan posto u odnosu na 2010.godinu.

U nešto manje od polovice oglasa (41 posto) tražilo se djelatnika za rad na određeno, 12 posto oglasa odnosilo se na honorarni rad, a osam posto na studentske poslove. 79 posto posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, što je 10 posto manje nego 2010. Od njih je čak trećina bila zainteresirana i za honorarni rad (30 posto).

Potrebe poslodavaca u odnosu na 2010. godinu nisu se značajno mijenjale, isto kao niti profil tražitelja posla. Tijekom 2011. godine poslodavci su najviše tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. Malo više od polovice korisnika portala navelo je u svojim životopisima pod stupanj obrazovanja upravo srednju stručnu spremu.

Visoka stručna sprema navodila se u 31 posto oglasa i u 27 posto životopisa. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 16 posto oglasa, dok istu stručnu spremu u životopisima ima navedeno 13 posto tražitelja posla.
Važnost poznavanja najraširenijeg svjetskog jezika se zadržala. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika.

Povećanje broja oglasa za osobe s invaliditetom
U prilogu sve veće socijalne osviještenosti društva o otežanoj integraciji osoba s invaliditetom na tržište rada naznačuje porast broja oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto.

Tijekom 2011. poslodavci su objavili 558 oglasa za osobe s invaliditetom što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2010. godinu.

Najveći broj oglasa za osobe s invaliditetom objavljen je u kategorijama Prodaja (Trgovina) te IT i telekomunikacije. U polovici oglasa (50 posto) tražila se srednja stručna sprema, a u 35 posto oglasa visoka stručna sprema, a u 20 posto oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Početak 2011. godine i usporedba s 2010. daju naznake oporavka tržišta rada, no sam kraj godine nije bio takav. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Državnog zavoda za statistiku vidljivo je povećanje stope nezaposlenosti sukladno smanjenju broja oglasa na portalu MojPosao. Pad broja oglasa u posljednja tri mjeseca rezultat je sezonskih oscilacija i dogodio se i 2010., no 2011. je malo pojačano zbog najavljene 'nove' krize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene