Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijateljska suradnja

Otvorena pitanja ne utječu na odnose Zagreba i Ljubljane: "Mi ćemo pomagati koliko god bude trebalo, kao što ste vi nama"

Gordan Jandroković i Urška Klakočar Zupančič
Gordan Jandroković i Urška Klakočar Zupančič Foto: Borut Zivulovic/Pixsell
Otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, prije svega pitanje arbitraže, ne utječu na prijateljske, partnerske i dobrosusjedske odnose dviju zemalja, rekli su u srijedu u Ljubljani predsjednici parlamenata dviju država.

"Otvorena pitanja ni na koji način ne opterećuju kvalitetu naših odnosa", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji na poziv predsjednice Državnog zbora Urške Klakočar Zupančič boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sloveniji.

No Jandroković i Klakočar Zupančić naglasili su da parlamenti nemaju mandat ni nadležnost za rješavanje otvorenih pitanja već se samo mogu potruditi potaknuti vlade da nađu konstruktivan odgovor i rješenja prihvatljiva za obje strane.

Pročitajte i ovo Ilustracija javila policija Muškarac teško stradao u šumi! Pronađeno tijelo muškarca u Savi

"Ja i moj hrvatski kolega potpuno smo svjesni da je provedba arbitražne presude goruće pitanje, međutim mi kao parlamenti nemamo nadležnosti za to pitanje i možemo se samo truditi da se potaknu vlade da nađu konstruktivni odgovor i rješenje", rekla je predsjednica Državnog zbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija cijene divljaju Tržište nekretnina eksplodiralo! Čak je i kupnja stana isplativija od ovog poteza

Službeni stav obje države je poznat i one od njega ne odstupaju: Hrvatska je u potpunosti odbacila arbitražnu presudu zbog utjecaja na suce, a Slovenija je prihvaća. U nedavnim razgovorima šefova vlada dviju država Andreja Plenkovića i Roberta Goloba rečeno je da granični prijepor između Slovenije i Hrvatske ne treba biti u fokusu dviju zemalja jer se radi o problemu kojem treba dati vremena i ukloniti ga iz dnevne politike.

Na sastanku predsjednika dvaju parlamenata spomenuto je i pitanje hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji koje također već dulje vrijeme opterećuje odnose. Hrvati u Sloveniji nemaju zakonska nacionalna prava, iako traže da im se prizna status nacionalne manjine. U Republici Sloveniji status nacionalne manjine priznat je Talijanima i Mađarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija masovna tučnjava i nered Makljaža na proslavi krštenja: Slavljenici pretukli bend i goste

Jandroković će se sa slovenskim Hrvatima sastati u četvrtak. Klakočar Zupančič je također zahvalila na velikoj potpori koju je Hrvatska pružila Sloveniji nakon katastrofalnih poplava koje su početkom kolovoza pogodile zemlju.

"Hrvatska je odlučila odmah pomoći, kao što je Slovenija pomogla nama nakon potresa", rekao je Jandroković. Hrvatska vojska trenutno gradi privremeni, tzv. lansirni most preko rijeke Drete u slovenskom mjestu Lačjoj Vasi sjeveroistočno od Ljubljane, s obzirom na to da je stari uništen u razornim poplavama.

Hrvatski vojnici prvi put postavljaju takav most izvan granica Hrvatske, a to je ujedno njihov treći angažman od katastrofalnih poplava koje su odnijele najmanje šest života i nanijele štetu od oko pet milijardi eura.

Pročitajte i ovo Porez, ilustracija - 3 porezna reforma Zagreb će od iduće godine imati najviši porez na plaće u državi: "Najave Vlade o rasterećenju zapravo ne stoje"

"Mi ćemo pomagati koliko god bude trebalo, kao što ste vi nama pomagali kada smo imali potrese prije tri godine", naglasio je Jandroković.

Tijekom dana on bi se trebao sastati i sa slovenskim premijerom Golobom, a u četvrtak i s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem nakon čega će razgovarati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Sloveniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene