Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobni stečaj

Građani vide rješenje, ali ekonomisti upozoravaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugovi građana dodatno su narasli u siječnju ove godine. Mnogi bi rado da im se nekako otpiše barem dio duga. Iz Vlade srtiže najava Zakona o osobnom stečaju.

Nemogućnost otplate kredita pa i plaćanja običnih računa muči sve veći broj građana. Prema posljednjim podacima FINA-e 307 tisuća i 406 građana ima blokirane račune. Sveukupno su dužni više od 24 milijarde kuna. U ovakvoj atmosferi iz Vlade stiže najava Zakona o osobnom stečaju. Dio građana u njemu vidi rješenje za tešku financijsku situaciju, no ekonomski stručnjaci upozoravaju kako u osobnom stečaju ne trebaju tražiti spas.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Dugovi građana dodatno su narasli u siječnju ove godine. Mnogi bi rado da im se nekako otpiše barem dio duga. Pretpostavlja se da najviše duguju bankama koje se zasad nisu izjasnile o mogućem otpisu dugova.

Doznajte tko će sve moći proglasiti osobni bankrot

'Banke su svjesne problema u kojima su se našli prezaduženi građani i potrebi da im se izađe u susret. Tijekom gospodarske krize donijele su niz mjera kao što su reprogram, moratorij, refinanciranje i slično', poručili su iz Hrvatske udruge banaka.

Ministarstvo financija je spomenulo otpis dugova do iznosa od 100 tisuća kuna i bez pokretanja osobnog stečaja.

'Da na taj način riješimo jednim efikasnim instrumentom, bez osobnog bankrota di morate imati povjerenika i tako dalje koji rasprodaje imovinu. Vidjeli ste da je prvih sto građana preko 4 miljarde. Za njih ide osobni bankrot dakle to nije isti princip sa građanima koji su dužni nekakvu režiju', objasnio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

'Ne bi bilo dobro da ide na ruku određenim vjerovnicima'

Udruga Franak već neko vrijeme traži uvođenje osobnog stečaja, ali uopozoravaju kako ne bi smio izgledati.

'Ne bi bilo dobro da se ide na ruku određenim vjerovnicima, da se ne zaštiti dovoljno dostojanstvo samih dužnika, da uopće ne postoji otpis dijela dugovanja ili da to bude do te mjere restriktivno da se oduzima ljudima poslovna sposobnost', smatra Nicole Kwiarkowski iz udruge Franak.

Ekonomisti upozoravaju građane kako ne trebaju očekivati da će osobni stečaj riješiti njihove financijske probleme.

'Građani koji će vjerojatno biti u najgorem financijskom položaju lako se mogu naći u još nezavidnijem položaju. Ono na što bi trebalo staviti je preventiva dakle financijsko opismenjavanje da budemo svjesni da živimo u okviru mogućeg', rekao je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Bejaković smatra kako osobni stečaj ne može pomoći građanima na duži rok ako ne bude financijske discipline.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene