Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazana trećina letova

Osoblju CA ispred zgrade Uprave pridružili se i piloti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred upravne zgrade Croatia Airlinesa u Buzinu okupilo se oko 130 članova Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova CA.

Dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek istaknuo je da u štrajku sudjeluju svi osim 20 posto stjuardesa i stjuarda Croatia Airlinesa koji imaju zakonsku obvezu raditi i tijekom štrajka. Najavio je da će predstavnici sindikata pred Županijskim sudom u Zagrebu čekati sudsku odluku u vezi zahtjeva Uprave za zabranom štrajka. Rasprava bi trebala početi u 12 sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema stradalih U zrakoplov CA u jednom danu dvaput udario grom Slika nije dostupna Putnici nisu ugroženi Najveće probleme avionima zadaju galebovi

Piloti najavili štrajk solidarnosti

Podršku stjuardesama došli su pružiti piloti Croatia Airlinesa, a predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Andre Šarinić najavio je da će piloti, ako se ispune zakonski uvjeti, kroz 48 sati stupiti u štrajk solidarnosti s kabinskim osobljem. Želimo poduprijeti stjuardese s kojima zajedno radimo i blisko surađujemo s njihovim sindikatom, kazao je Šarinić dodavši kako njegov sindikat ima dodatni problem jer Uprava ne želi pregovarati izravno s pilotima, već traži formiranje zajedničkog pregovaračkog odbora svih pet sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu.

Mole putnike za razumijevanje

Predstavnici SKOZ-a tvrde da su bili prisiljeni organizirati štrajk od 9. do 13. srpnja jer s Upravom Croatia Airlinesa bezuspješno pregovaraju o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora od kraja prošle godine. Glavni su zahtjevi vezani uz poštivanje njihovih nematerijalnih, zakonom propisanih, prava. Za ispunjavanje tih prava Croatia Airlines bi trebala zaposliti 20 novih stjuardesa ili restrukturirati kompaniju tako da višak administrativnog osoblja uposli u tom sektoru, no uprava tvrtke to čvrsto odbija, ističe SKOZ.

>> Počeo štrajk osoblja Croatia Airlinesa, otkazuju se 33 leta

Svoj odnos prema radnicima pokazala je i angažiranjem stjuardesa ČSA, BH, Dubrovnik i Adria Airlinesa tijekom štrajka. Time poručuju da će radije platiti tuđe nego vlastite radnike, ističu prosvjednici. SKOZ ponovno demantira i podatke Uprave da će kompanija zbog štrajka imati gubitak od milijun dolara dnevno jer da tvrtka toliko zarađuje ne bi bila u milijunskim gubicima. Budući da je predsjednik Uprave Ivan Mišetić štrajk proglasio nelegalnim i time prejudicirao sudsku presudu, te radnicima koji prosvjeduju prijetio otkazom, SKOZ smatra da postoji osnova za podizanje kaznene prijave protiv njega, dodao je Humek.

Pogođeno biti 24.000 putnika

Štrajkom Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova biti će pogođeno 24.000 putnika, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. Putnici s izravnih međunarodnih letova iz jadranskih zračnih luka, do krajnjih će odredišta biti prevezeni preko Zagreba čime će im biti produženo vrijeme putovanja. Unatoč štrajku, danas su iz Zagreba poletjeli zrakoplovi za Zürich, Kopenhagen, London, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, Bruxelles i München. Također su obavljeni domaći letovi iz Splita i Dubrovnika, te iz Sarajeva i Skopja za Zagreb.

Izravna šteta koja nastaje zbog operativnih razloga odvijanja prometa u ovim uvjetima, kao i otkazivanja putovanja i skrbi o putnicima, na razini četiri dana iznosi 29 milijuna kuna, kaže se u priopćenju. Croatia Airlines dužan je plaćati i troškove prihvata i otpreme zrakoplova kao da se redovno leti. Također, Croatia Airlines plaća troškove hotelskog smještaja za posade koje su trebale letjeti, a ostale su prizemljene.

Štrajk izaziva golemu štetu hrvatskom turizmu i ruši ugled Republike Hrvatske kao izrazito turističke zemlje. Trpe i jadranski hoteli kojima su turisti otkazali rezervacije zbog nemogućnosti da stignu do svojih odredišta. Zračne luke gube prihode od putničkih taksi, a kontrola leta prihode od terminalnih naknada, stoji u priopćenju.

Croatia Airlines podsjeća putnike da zbog štrajka kabinskog osoblja kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene