Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Osvježenje je stiglo: Kiša će potrajati do nedjelje, a nekim je dijelovima Hrvatske prijeko potrebna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku će tijekom subote zahvatiti prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom uz osjetno osvježenje. Na jugu zemlje oborine se očekuju rijetko pa neki dijelovi Dalmacije od svibnja trpe sušu.

Kiša je u subotu već osvježila područja u zapadnom dijelu Hrvatske, a ponegdje su bili i izraženiji pljuskovi. Nestabilno vrijeme poslijepodne će se premjestiti na istok zemlje kad će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Na jugu zemlje će se sunčana vremena najduže zadržati, a oborine se očekuju rijetko. Mogući su grmljavinski pljuskovi većinom na sjevernom i srednjem dijelu, a najmanje na krajnjem jugu. Na Jadranu će u subotu navečer krenuti umjerena do jaka bura.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i mjestimice jaka bura i sjeverozapadnjak. More se malo rashladilo, za stupanj ili dva, a najtoplije je i dalje na južnom dijelu Jadrana gdje je još uvijek 29 stupnjeva.

Najviša dnevna temperatura u gorskim i središnjim predjelima će biti između 18 i 22, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 21 do 26, a u Dalmaciji i do 30 Celzijevih stupnjeva.

Na kopnu u nedjelju se očekuje još malo kiše u obliku pljuskova, pa će sljedećih dana ipak biti manje vruće. Bit će umjereno oblačno još samo u ponedjeljak, a od utorka će krenuti sunčano i lagano opet sve toplije.

Na moru sljedeća dva dana neće biti toliko oborina. U nedjelju će početi puhati jaka bura što bi moglo utjecati na prometne gužve, a onda kreće sunčano i toplije, sredinom tjedna opet i vruće.

Kiša u kolovozu ne spašava od duge suše

Iz Hrvatskih voda kažu da na većem dijelu teritorija Hrvatske vlada hidrološka suša koja je posljedica smanjenog intenziteta oborina tijekom protekle zime i proljeća ove godine.

Direktor splitskog Vodnogospodarskog odjela (VGO) Tihomir Galić istaknuo je kako je Dalmacija od svibnja bez kiše, a rezultat takve hidrološke pojavnosti izrazita je suša koja se u većoj ili manjoj mjeri pojavljuje u svim dijelovima Dalmacije.

"Svjedoci smo izuzetno toplog i sušnog vremena u zadnja tri ili četiri mjeseca. Na području Dalmacije zadnja ozbiljnija, kvalitetnija kiša padala je u mjesecu travnju ili svibnju, a sve ostale oborine su u razini pojave", ustvrdio je Galić.

Iz Hrvatskih voda tvrde da postojeće zalihe voda, a osobito zalihe podzemnih voda, trenutačno zadovoljavaju potrebe javne vodoopskrbe te se ne očekuju problemi u bliskoj budućnosti. Stanje u Imotskom, Kninu i okolici je kritično, dok je stanje uz rijeke Neretvu i Cetinu trenutno stabilno.

Najkritičnija situacija je na području grada Imotskog, odnosno Imotskog polja gdje je rijeka Vrljika skoro presušila. S problemima se posebno suočavaju poljoprivrednici, koje je imotski gradonačelnik Ivan Budalić 9. kolovoza pozvao na racionalno korištenje vode.

Temperaturni rekordi

Stručnjaci već niz godina upozoravaju da zbog duljih vrućih i sušnih razdoblja kao i nedostatka oborina rizik od požara raste, a to može ugroziti i turističku sezonu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio kako je posljednji toplinski val, koji je počeo s kolovozom, najizraženiji i da još uvijek traje. Ocijenili su da će kolovoz biti obilježen po temperaturnim rekordima.

Na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te u gorskoj Hrvatskoj premašeni su temperaturni rekordi, ne samo za kolovoz, nego i oni apsolutni otkad postoje mjerenja temperature zraka u tim mjestima.

Prema podacima najtoplije je bilo na meteorološkoj postaji u zračnoj luci Split gdje je 2. kolovoza, izmjereno čak 42,2 °C što je za 2 °C više od dosadašnjeg apsolutnog maksimuma iz 1981.

U Pazinu i Božavi temperaturni rekordi premašivani su par dana u nizu. U Kninu je zabilježen dosada najduži niz dana s maksimalnom dnevnom temperaturom zraka višom od 40 °C. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene