Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ni ratovi ni terorizam...

Ovo je najveća prijetnja svjetskom gospodarstvu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako danas postoje mnoge ozbiljne prijetnje svjetskom gospodarstvu, samo je jedna, tvrde stručnjaci, ona prava.

Mogući raspad EU, politička nestabilnost Bliskog istoka, ratovi diljem svijeta, rast dugova, usporavanje kineske ekonomije... Sve su to vidljive i ozbiljne prijetnje svjetskom gospodarstvu. Međutim, nijedna od njih ne može se usporediti s pravom opasnošću – nestašicom vode, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiže velika promjena vremena, no prije nje mogli bi pasti travanjski rekordi Ilustracija globalna kriza Za ovih pet namirnica najavljuje se velika nestašica

Tako barem tvrdi Joe Quinlan, jedan od strateških stručnjaka u Bank of America.

'Sve prije navedene stvari predstavljaju poznate nepoznanice i već su priznate i uračunate na tržištu kapitala. To je dobra vijest. A loša je vijest je da nijedna od tih prijetnji nije ni do koljena klimatskim promjenama i nestašici vode, a investitori kao da uopće nisu svjesni te činjenice', kaže Quinlan.

Quinlan vjeruje da će klimatske promjene dovesti da 'opasno niskih razina' zalihe vode ne samo vode za piće već i one koja se koristi u raznim industrijama. A bez vode, koju naziva 'krvotokom globalnog gospodarstva', bić će onemogućeno funkcioniranje bilo kakvih gospodarstava - od ljudskih žrtava do jednostavne činjenice da su mnoga gospodarstva u potpunosti ovisna o vodi. 

Quinlan je citirao izvješće Svjetske banke u kojem se vidi koliko je situacija zapravo alarmantna - u idućih 20 godina 1,6 milijarda ljudi bi mogla biti izložena ozbiljnoj nestašici vode, a globalna potražnja za vodom bi mogla narasti za čak 50 posto do 2050. godine. U istom periodu, prema izvješću, industrijska potražnja bi mogla biti još i veća - od 50 do čak 70 posto.

Najbolji primjer je Indija, koju u posljednje dvije godine pogađaju ekstremne suše, kaže Quinlan. Zalihe vode u Indiji su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko desetljeća što prijeti zdravlju više od 300 milijuna ljudi. Slabiji su i prinosi u poljoprivredi, brane su presušile pa je smanjena i proizvodnja električne energije a s time i proizvodnja u tvornicama. Zbog suša i nedostatka vode vode se 'ratovi' među državama što je dovelo i do krize u nacionalnoj vladi.

Da bi se 'opasnost ublažila' sve svjetske vlade ali i privatne tvrtke će morati u velikoj mjeri investirati u očuvanje vode ili će morati preuzeti odgovornost za rizik od desetkovanja rasta gospodarstva, smatra Quinlan.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene