Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val zadaje probleme

Izdano crveno upozorenje: Temperature preko 40 stupnjeva, najgore će biti oko četiri hrvatska grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhunac novog toplinskog vala je stigao. U srijedu će diljem zemlje biti pretežno sunčano i vrlo vruće.

Od jutra sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura u srijedu bit će uglavnom između 33 i 38, u unutrašnjosti Dalmacije i do 40 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

U najsjevernijim područjima poslijepodne mala mogućnost za lokalne nestabilnosti uz pokoji pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, poslijepodne na istoku do umjeren istočni i jugoistočni. Na Jadranu ujutro burin, potom mjestimice umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će biti iznad 35 stupnjeva, iako je lokalno moguće i gotovo 40. I u Slavoniji sunčano, između 35 i 37 stupnjeva, uz veliki postotak vlage pa će sparina dodatno pojačavati neugodu. Slično i na sjevernom Jadranu i u gorju, s temperaturama od 31 do 35 stupnjeva. I u Dalmaciji sunčano, vedro i vruće, u unutrašnjosti bi živa u termometru mogla dosezati i 40-ak stupnjeva.

Idućih dana vrijeme se neće bitnije mijenjati, ali kako tjedan bude odmicao, a vrućina ne bude popuštala, ove će vremenske prilike biti sve teže podnositi. U četvrtak može biti i pljuskova. I na Jadranu sunčano, vruće i sparno, izgledno je da bi se mogli obarati i temperaturni rekordi.

DHMZ je za iduće dane izdao narančasto ili crveno upozorenje – najgore će biti u području oko Splita, Gospića, Karlovca i Rijeke. Meteoalarm je za sutra izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku.

Preporuke za zaštitu od vrućina HZJZ-a

Toplinski je udar iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama zbog ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i trenutno djelovati.

Neke su od preporuka:

- Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla

- Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda.

- Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada, i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

- Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, pogotovo djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.). Osobe koje rade vani (npr. građevinski radnici) trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i pol čašu vode svakih 30 minuta.

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga je mogućnost zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

- Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako izlazite van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.

- Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. "smoothie" ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

- Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Još preporuka možete pogledati OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene