Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje ikad nego nikad

'Optužnica protiv Vasiljevića i Živanovića je u Hagu trebala biti prva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo 20 godina stigla je prva optužnica za mučenje i ubijanje u srpskim logorima. Aleksandar Vasiljević i Miroslav Živanović po zapovjednoj su odgovornosti optuženi za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logorima Stajićevo i Begejci u Srbiji.

Nakon bitke za grad, branitelji i civili završili su u srbijanskim logorima. 20 godina poslije podignuta je prva optužnica protiv Aleksandra Vasiljevića i zapovjednika logora Miroslava Živanovića.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

'To je trebala biti prva optužnica na Haškom sudu i mislim da bi na taj način sud dobio sasvim drugu dimenziju nego sada. Pokazalo bi se tko je ovdje izvršio agresiju', smatra Zoran Šangut iz Udruga pravnika Vukovar '91.

Bosi i pognutih glava, trpjeli su najgora mučenja. Među njima je bila dr. Vesna Bosanac. 'Nažalost, pravda je nekad spora, ali ipak je dostižna. I mi dok smo živi moramo raditi na tome da ona zaista bude i zadovoljena', kazala je ratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Ni Vasiljević ni Živanović nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Nalaze se u Srbiji, a slučaj bi moglo preuzeti srpski sud. 'To počinje biti otvaranje istine u Republici Srbiji', smatra Šangut.

Vukovarski branitelj Predrag Matić Fred proveo je u logoru 270 dana i nekoliko puta susreo optuženog Živanovića. Za njegovim se identitetom godinama tragalo. 'Stvarno je apsurdno da je nama trebalo nekoliko godina da utvrdimo ime zapovjednika logora Živanovića. Ali kao bišvi logoraš rezoniram - Bolje ikad nego nikad!'.

Srbijansko pravosuđe, kada dobije optužnicu, ispitat će optužene. Prema sporazumu iz 2006., odlučuju hoće li se optužnica odbaciti ili prihvatiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene