Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija žrtvama logora Jadovno

'Oduprijet ću se svima koji nas žele učiniti taocima ustaškog dijela povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jadovno održana je danas na području Jadovnog kod Šaranove jame na Velebitu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SAABRH).

Na komemoraciji na kojoj se okupilo četristotinjak ljudi, većinom članova antifašističkih udruga, sudjelovao je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je poručio da se na te žrtve ne smije zaboraviti i da se ne smije dopustiti manipuliranje povijesnim činjenicama kojima se danas, kako je rekao, nastoji zatrovati ponajprije mlade generacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Buenos Airesu Pao El Croata, unuk odbjeglog ustaše i kralj ilegalnih deviza: Okretao je milijune dolara Slika nije dostupna U logoru Jadovno ubijeno 40.123 ljudi 'Ustaše nisu ubijale iz osvete, nego one koji su bili drugačiji'

Ustaški logor Jadovno prije nepunih 7 desetljeća bio je stratište koje se samo zvalo logor, a u stvari je bilo mjesto ubijanja, rekao je. 'Ovdje danas nema spomenika, a kosti ubijenih rasute su u znanim i neznanim jamama Velebita', kazao je i dodao kako je neobično da njih danas nitko ne istražuje, pa ni oni, kako je rekao, 'koji su tako posvećeni otkopavanju ratnih i poratnih grobnica'. Ne pada im na pamet da prebrojavaju te zaboravu predane posmrtne ostatke nevinih žrtava, a ovdje je svaka žrtva bila nevina, rekao je predsjednik Mesić na komemoraciji, održanoj nakon što su on i brojna izaslanstva položili vijence kod Šaranove jame u koju je kod Jadovna bačeno najviše žrtava.

Ma koliko nas danas s estrade bombardirali ustaškim pozdravima i ma koliko manipulirali brojkama, s ovog mjesta želim poručiti da je sve vezano s ustaškom strahovladom danas u Hrvatskoj neprihvatljivo Stjepan Mesić Ocijenio je kako su politički ciljevi onih, kako je rekao, koji se skrivaju pod 'firmom' revizije povijesti, prozirni i posve jasni. S jedne strane, oni uništavaju pretpostavke za suživot, a s druge teže stvaranju uvjeta koji će omogućiti povratak na politički kurs iz vremena prije 2000. godine.

'Ma koliko nas danas s estrade bombardirali ustaškim pozdravima i ma koliko manipulirali brojkama, s ovog mjesta želim poručiti da je sve vezano s ustaškom strahovladom danas u Hrvatskoj neprihvatljivo', rekao je predsjednik Republike te je zaključio kako je s tog mjesta dužan obećati da će se oduprijeti svima koji nas žele učiniti taocima jednog kratkog ali užasnog odsječka naše povijesti.

Predsjednica SAABRH Vesna Čulinović Konstantinović rekla je da Jadovno jedan od najstrašnijih ustaških logora u kojemu je, po njezinim riječima, u samo nekoliko mjeseci poubijano nekoliko desetaka tisuća nevinih ljudi. 'Ovdje u Jadovnom - u Šaranovoj i okolnim jamama, posmrtni su ostaci ubijenih bez suda na najstrašniji način. Ovo je dio našeg križnog puta', rekla je Čulinović izrazivši žaljenje što ličko-senjski župan i gradonačelnik Gospića nisu našli vremena doći danas i pokloniti se ovim žrtvama.

Na komemoraciji održanoj u povodu 68 godina od osnivanja logora Jadovno, sudjelovali su i zamjenik ličko-senjskog župana Milan Krmpotić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, saborski zastupnik Milorad Pupovac, a nazočni su bili izraelski veleposlanik Shmuel Meiron i srpski Radivoj Cvjetičanin i izaslanici antifašističkih udruga iz brojnih gradova u županija.

U logor Jadovno i druge logore na Velebitu i otoku Pagu, koji su za kratka trajanja postali logori smrti u kojima je stradalo više tisuća zatočenika, slani su zatočenici iz logora Gospić (lipanj - kolovoz 1941), pretežno Srbi, Židovi, te manjina Hrvati, navodi se u Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene