Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA ZA ČIST ZRAK

BROĐANI NEZADOVOLJNI Očekivali premijera i ministre, stigao im državni tajnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istekao je ultimatum dan Vladi da se u Slavonskom Brodu održi hitan sastanak zbog stalnog onečišćenja zraka. Sastanak je održan, ali bez premijera i ključnog ministra.

U Slavonskom Brodu samo naizgled idilično. S druge strane Save i dalje stiže onečišćeni zrak. S velikog prosvjeda građani su Vladi dali rok od dva tjedna za sastanak. Na dan njegova isteka stiglo je izaslanstvo, ali bez ključnih osoba.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula

"Očekivali smo da će se pozivu građanske inicijative odazvati premijer i da ce se odazvati ministar Dobrović", kaže aktivistica Javorka Jokić.

Ante Čikotić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, bez konkretnih odgovora. "Sutra imamo razgovore s Upravom Janafa u Ministarstvu. Želimo biti proaktivni, sutra imamo i povjerenstvo koje je tu u Slavonskom Brodu", kaže Čikotić, no aktivist Hrvoje Gačić sastanak je ocijenio nezadovoljavajućim. 

U proteklih osam godina kroz grad su prošla mnoga državna izaslanstva, no problem je ostao. Na sutrašnji sastanak s Janafom, koji spornoj rafineriji šalje sirovu naftu, Brođani nisu pozvani.

"Oni šalju oružje koje ubija građane ovdje u Brodu. Ova regija i ovaj grad je osuđen na propast. To je moj zaključak danas, mislim da nema smisla više sjediti i razgovarati", kaže Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Blokada granice i zatvaranje ventila, čime prijete građani, za sada su na čekanju. Situacija će se razvijati u dva smjera. Vlada će napraviti pritisak na vlasnika bosanskobrodske rafinerije u smislu modernizacije.

Hrvatska, naime, podržava ideju o plinofikaciji toga pogona, odnosno da se umjesto sirove nafte u tom pogonu koristi plin. Radi se o nekih pet kilometara i Hrvatska je spremna plin dovesti do granice, no potreban je zahtjev s druge strane.

Vodit će se i pregovori s Upravom Janafa, tvrtke koja dovodi sirovu naftu u bosanskobrodsku Rafineriju. Brođane zanima koja je kvaliteta te nafte i traže od Janafa da osnuje zakladu za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Brođanima je dosta obećanja, traže konkretne mjere i to odmah u 2017. godini. Vladi teče još jedan rok koji su joj dali. Vlada ima još sedam dana za sastanak u Bosanskom Brodu s tamošnjim predstavnicima vlasti i same Rafinerije o toj modernizaciji i o svemu ostalom što treba riješiti.

Požurnica je poslana jučer, ali odgovora za sada nema. Ne bude li ništa od svega toga Brođani prijete građanskim neposluhom.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene