Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez pomaka

BORBA KOJA TRAJE 8 GODINA Promijenila su se 4 premijera i čak 5 ministara, a oni su u ''minusu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već godinama različite Vlade obećavaju rješenje stanovnicima Slavonskog Broda koji se ne sjećaju kad su udisali normalan zrak zbog rafinerije s druge strane granice iz koje im stiže zagađenje.

Dani prolaze i od ultimatuma koji su s prosvjeda poslali Plenkovićevoj Vladi - a pomaka nema. Situaciju u Slavonskom Brodu prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

''Danas je izmjereno 60 mikrograma lebdećih čestica što je po svim svjetskim standardima onečiščen zrak. Međutim, dramatično zvuči podatak da je u proteklih mjesec dana više od stotinu puta izmjereno više od 100 mikrograma što je prava katastrofa. Razgovarali smo sa žiteljima Slavonskog Broda o najnovijoj ruskoj inicijativi - moram reći nisu previše optimistični'', izvijestio je Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Generalni direktor ZARUBEZNEFTa Sergej Kudrijašov (Foto: Dnevnik.hr) Dobre vijesti za Brođane Vlasnici Rafinerije poručili: "Do kraja iduće godine gotova plinofikacija"

''Ne vjerujem da će se to desiti. Bilo bi idealno kada bi se to napravilo. Ali mislim da je to samo kupovina vremena, da je to informacija puštena u medije da bi se kupilo vrijeme", rekao nam je Kenan iz Slavonskog Broda.

''Mislim da bi bilo dobro da ulože malo u tu rafineriju, a usput uz taj plinovod možda da i mi malo jeftinije dobijemo plina'', kaže Marija.

"Ljudi su, pogotovo naša mala djeca su u velikim problemima. Nešto treba poduzeti, a sada da li je to na našoj strani ili na njihovoj, samo neka nešto poduzmu, što prije", kaže jedan Brođanin.

Rusko ulaganje

Dakle, pojavila se inicijativa da će Rusija uložiti 10 milijuna eura u modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu čime bi se riješili svi nagomilani problemi žitelja Slavonskog Broda. Peter Tot Đerđ, jedan od čelnika inicijative ''Za čisti grad'' o ovoj je temi govorio za Dnevnik Nove TV.

''Ja osobno isto sam skeptičan, kao i svi Brođani, jer ova inicijativa nije nova. Ova inicijativa postojala je i prije tri godine. I jednostavno nije se realizirala poslije toga. Sad najveći problem je da što prije dobijemo rokove i izvoditelje radova da znamo na čemu smo jer drugačije možemo pričati do beskonaćnosti'', rekao je što misli o spomenutoj inicijativi.

Borba za čisti zrak zrak u Slavonskom Brodu traje 8 godina. Promijenila su se 4 premijera i čak pet ministara zaštite okoliša međutim Brođani su na nuli, ako ne i u minusu.

''Nažalost jesmo u minusu jer dosadašnja obećanja nisu uopće realizirana. Već smo spomenuli ovu plinofikaciju, a isto tako ni sama modernizacija rafinerije nije provedena. Mi tražimo od Vlade RH da što prije dođe u Slavonski Brod, da sjednemo i da se dogovorimo oko realizacije svih aktivnosti i svih poteza koji će se poduzimati u realizaciji ove nezgodne problematike vezano za onečišćenje'', kaže Peter Tot Đerđ. Rekao je i da indirektno imaju informacije da premijer Plenković i ministar Dobrović žele pristupiti rješavanju ovog problema. Očekuju, kaže, i da što prije dođe netko iz ministarstva i da ''riješe problematiku na nivou Slavonskog Broda, grada, županije i civilnog sektora''.

Slaže se da jedino Vlada može riješiti ovaj problem. ''Intenzivnim aktivnostima zato tražimo od Vlade da što prije sjednemo i izdogovaramo sve relevantne korake i da dođemo do nekakvog rješenja. Brođani osam godina su trpjeli i jednostavno više nemaju mogućnosti da čekaju nekakvo rješenje iz Rusije ili iz nekih drugih država'', kaže Peter Tot Đerđ.

Od Vlade traže da što prije sjednu i pronađu rješenje

A pod pretpostavkom da se realizira prijedlog iz Rusije, bi li to riješilo problem Slavonskog Broda?

''Veći dio problema da, ali ostala bi i dalje sama modernizacija rafinerije što su do 2015. godine trebali odraditi u rafineriji, ali su stalno izbjegavali jer jednostavno nisu bili zainteresirani za rješavanje tog problema'', kaže. Još jednom je ponovio da od Vlade traže da sjednu i da što prije pronađu rješenje.

Dotaknuo se i prosvjednog skupa s kojeg je poslan ultimatum.

''Skup je postavio sedam točaka ultimatuma. Riječ je o tome da od toga ne odustajemo, naročito ovakvi prijedlozi ne idu u korist rješavanja problema. Trebamo intenzivno raditi, Vlada treba zasjedati s nama, s Brođanima, s gradonačelnikom, gradom, županijom. Tražimo i da se na državnom nivou između BiH i Hrvatske iznađe rješenje'', rekao je Peter Tot Đerđ.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene