Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan referendum

IDS protiv Plomina C: Vlada treba poslušati volju građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IDS ne želi ugljen. U svom dvorištu, kažu, žele isključivo termoelektranu na plin.Vjeruju kako će Vlada ipak poslušati volju građana.

Okončan je referendum o gradnji termoelektrane Plomin C. Građani Labina i okolnih općina odlučivali su jesu li za ili protiv da se struja u novoj elektrani proizvodi na bazi ugljena.

Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo milijardu eura, koju je država proglasila strateškom za dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom. Vladajući IDS i udruge zelenih, ugljenu se protive. Kažu - Plomin je loša investicija, štetna za zdravlje.

'Ovaj referendum nema samo lokalno već i nacionalno značenje, zato što će odrediti hoće li Hrvatska sljedećih desetljeća proizvoditi energiju fosilnih goriva ili će se okrenuti obnovljivim izvorima', kaže Marko Gregović iz Greenpeacea Hrvatska.

IDS ne želi ugljen. U svom dvorištu, kažu, žele isključivo termoelektranu na plin. Vjeruju kako će Vlada ipak poslušati volju građana.

Štogod izaberu, financijska korist neće izostati. Najviše profitira općina Kršan. U ovoj općini živi oko 3000 stanovnika, koji o ovoj temi nerado razgovaraju. Općina Kršan dobiva naknadu za korištenje prostora termoelektrana u iznosu od 10 milijuna kuna godišnje. Taj bi se iznos, izgradnjom termoelektrane Plomin C, popeo na 30 milijuna kuna. Naknadu dobivaju i ostale općine i grad Labin, no u manjoj mjeri. Bez obzira na rezultat referenduma, posljednju će riječ imati Vlada, jer referendum nije obvezujući.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Slika nije dostupna Ekolozi bi plin umjesto ugljena Počelo prikupljanje potpisa protiv izgradnje Plomina C

HEP-u kažu da s projektom idu dalje.

'Projekt Plomin C proglašen je strateškim projektom Vlade, on je potpuno pripremljen, ima sve dozvole, i u ovom trenutku u HEP-u se ne ne razmišlja o utjecaju referenduma na daljnji tijek razvoja projekta. Ugljen je energent koji ima najmanji geoplitički rizik dobave. U svim strateškim dokumentima EU ugljen se i dalje vidi još dugo, barem do 2050. godine kao izvor koji osigurava stabilnost opskrbe električnom energijom.

Ukoliko bi sve termoelektrane u Europi danas preko noći primjenile tehnologiju kakva je predviđena za Plomin C, ukupne razine emisija u tom slučaju bi se smanjile za deset puta, što je ilustracija što danas znače najbolje raspoložive tehnologije čistog sagorijevanja ugljena', pojasnio je Vedran Jurić, direktor Sektora za investicije HEP-a. 

Protiv izgradnje Plomina C 64 posto građana

Vjekoslav Đaić, novinar Dnevnika Nove TV u Puli je razgovarao s Borisom Miletićem, predsjednikom IDS-a.

Gospodine Miletiću, je li IDS za ili protiv gradnje termoelektrane na ugljen?

Mi smo apsolutno protiv ugljena kao energenta, to je naš stav od početka. No, nikad se nismo protivili termoelektrani. Međutim, ugljen je za nas neprihvatljiv i to je definirano Prostornim planom Istarske županije dugi niz godina.

Zašto ste protiv ugljena?

Zato što ugljen više onečišćuje od plina. Treba sve sagledati u novoj konstelaciji snaga -  obzirom da je LNF terminal, plinska investicija, i invesiticija Europske unije, trebalo bi pogledati sinergijske efekte uporabe plina u novom bloku elektrane.

Ovo je jedna od strateških investicija Vlade čiji ste vi član. Je li IDS uz vlast ili je u oporbi?

Mi činimo poziciju unutar Sabora pa tako i u Vladi. Međutim, naši članovi su kod glasovanja o toj investiciji bili protiv. Kod ocjene utjecaja studije na okoliš također smo bili protiv i taj zakon u Saboru nismo podržali jer nije dobro kod takvih odluka zaobići lokalnu samoupravu.

Hoćete li izaći iz koalicije ukoliko Vlada i dalje nastavi po ovom programu i planu?

To nije pitanje za večeras. Mi smo ušli u koaliciju sa dobrom vjerom, mislim da smo se do sada i dokazali na tom području. Ukoliko se oko ove stvari ne razumijemo, imamo različite stavove, to ne znači da ćemo se razići.

Očigledno se ne razumijete. Kakav će onda biti ishod?

Ne razumijemo se oko ovog problema, ali razumijemo se naprimjer da je potrebno izgraditi novu opću bolnicu. Razumijemo se da je potrebno nastaviti graditi Istarski Y. Razumijemo se da je potrebno decentralizirati zemlju. Međutim, oko energenta ugljena se apsolutno ne razmijemo.

I dalje ćete imati ovakav stav?

Naravno da ćemo imati. To je u temeljnom dokumentu Istarske županije jasno definirano. 

Kakvu poruku Hrvatska šalje investitorima? Mi smo protiv svega - plina, ugljena, nafte? Što biste vi da ste japanski investitor? Biste li vi došli bez obzira na ishod referenduma i ovdje gradili Plomin C na ugljen?

Mislim da prije svega Vlada treba poslušati volju naroda. Pa tako i bilo koji strani investitor dolazio on iz Amerike ili Japana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene