Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agrokor prvi, sve ostalo...

Od ove priče ne želimo odustati: Zašto je Vlada troma kad je u pitanju škola u Vukovaru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Vlada zna biti brza, pokazalo se kod donošenja Lex Agrokora, ali i u ekspresnoj odluci o dodjeli 5 milijuna kuna DORH-u za istragu. No, kada je riječ o 15 milijuna kuna za učenike Osnovne škole Nikole Andrića iz Vukovara, koji se još školuju u ratom devastiranoj školi, prevladava tromost. Nakon izvještaja Dnevnika Nove TV početkom tjedna i inzistiranja na odgovorima, resorno je Ministarstvo ipak reagiralo.

Lošim uvjetima usprkos, učenici Osnovne škole Nikole Adrića u Vukovaru, s državnih se natjecanja vraćaju kao prvaci. "Vrlo često svojim kolegama na tim natjecanjima kažem - pa gdje bi nam bio kraj da dolazimo iz jedne pristojnije sredine", kaže Milenko Šljukić, učitelj informatike i tehničke kulture.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Policija u Vukovaru, ilustracija Popucala stakla Učenik u Vukovaru bacio petardu u učionici: Policija morala intervenirati

O pristojnijim uvjetima učenici slušaju od prvog razreda. Dok se ministri izmjenjuju, njihova škola propada i još čeka ostvarenje danih obećanja. "Projekt osnovne škole je jedna ozbiljna stvar i ja kao ravnateljica škole očekujem od svojih nadređenih da oni kad budu imali jedan konkretan, ozbiljan prijedlog, da će se onda obratiti", kaže Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Prioriteti za sada drukčiji - 60 milijuna kuna Vlada šalje za novu lučicu, studentski dom, obnovu Vodotornja. Radovi su ugovoreni; nedavno su počeli i na Vinkovačkoj obilaznici. Vukovarska škola nigdje se ne spominje.

Osnivač škole je Županija, no iz Županije poručuju kako nemaju novca za njezinu sanaciju. Još prošle godine pripremili su svu potrebnu dokumentaciju i financiranje očekuju od Ministarstva. Iz Ministarstva poručuju da po zakonu država ne smije obnavljati škole, te da traže hitno rješenje.

S tim u vezi 25. svibnja održat će se zajednički radni sastanak između predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja, Županije i fondova Europske unije, Vukovarsko-srijemske županije kao osnivača te osnovne škole Nikole Andrića.

Tvrde da je ranijih godina propušteno više prilika, a ne mogu računati ni na europski novac. "Zato što u programiranju se to propustilo uvrstiti u operativne programe. Prva stvar koju želimo mijenjati u operativnom programu nagodinu je upravo da škole uđu kao prihvatljiv trošak", ističe ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.

Razmišlja se i o izmjeni zakona kojom bi država mogla obnavljati ili graditi škole, no brzo se rješenje ne nazire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene