Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

FASADA OPASNA PO ŽIVOT

Ovo je sramota svih hrvatskih vlada: "Nada nam je umrla kad su nam treći put obećali obnoviti školu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki ministar i svaka vlast u Vukovaru imali su vremena od mirne reintegracije do danas obnoviti školsku zgradu Nikole Andrića. I Dnevnik Nove TV je godinama upozoravao da mali Vukovarci sjedaju u, najblaže rečeno, rizične učionice, no ništa se nije promijenilo.

Rupe u podu, otpadaju dijelovi fasade, učenicima je igra u dvorištu zabranjena. Uz lošu internetsku vezu nema ni e-Dnevnika. 

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

A nije lako održati ni sat tjelesnog jer učenici ne idu na tjelesni kad je hladno. Oni kažu da je nada umrla otprilike kada su im treći put obećali obnovu škole.

Na pitanje što bi se u njihovoj školi trebalo izmijeniti, učenica Tamara bez puno razmišljanja kaže: "Sve, jedino da učitelji ostanu kakvi jesu".

Ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka kaže da škola funkcionira ali je fasada u lošem stanju. "Čak mogu tvrditi i opasna je po život", kaže Kotromanović Sauka.  

Upozorila je sve nadležne, i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar, ali zasad, kaže, nije dobila odgovor. 

Potražili smo ga mi. Resorni ministar Pavo Barišić danas je na slavonskom području obišao dvije škole, upoznao se i s planovima nove interkulturalne škole u Vukovaru. U školi Nikole Andrića još nije bio.

"Informiran sam dijelom, ali ne u detalje", kaže Barišić. Na pitanje može li on jamčiti sigurnost djece u toj školi, Barišić kaže da će razgovarati s osnivačima škole "pa ćemo vidjeti kakvo je stanje". 

Osnivač škole je Vukovarsko-srijemska županija, no oni poručuju da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo novac za sanaciju. 

"Nakon rješenja imovinsko-pravnih odnosa, projektna dokumentacija je usklađena s novim propisima i izdana dozvola za građenje", poručili su iz Županije, dodajući da za više informacija nazovemo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Gradske vlasti spremane su pomoći, ail prozivaju. "Sramota je hrvatske države što je škola u takvom stanju jer je država, po meni, bila dužna ili resorno Ministarstvo ili Županija kao osnivač", kaže Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

A učenicima uopće nije bitno tko će, nego hoće li im se obećanja uopće ispuniti.

Obećanje im je dao bivši ministar HDZ-ove i Mostove Vlade Predrag Šustar. U sklopu projekta Nove TV "Zemlja znanja" odveli smo ga u školu Nikole Andrića. Učenike je, između ostalog, zanimalo kada će im se obnoviti škola, ali i zašto se planira prije toga obnoviti vodotoranj. Evo što je prošle godine poručio učenicima.

"Da vam ne dajem lažno obećanje, ali u najkraćem mogućem roku. Bilo bi idealno da u iduću školsku godinu krenemo s novom školom, ali to teško možemo očekivati. Ali ja bih, recimo, bio jako, jako sretan kad bi one tamo godine bilo sve spremno. Ako zaribam negdje dobro me ošpotajte, dobro me podsjetite", rekao je tada Šustar.

Kako će ga podsjetiti, kad mu je mandat trajao manje od jednog školskog polugodišta? No zato smo podsjetili aktualnog ministra.

Teško je reći gdje je zapelo kad oni koji su odgovorni i koji mogu promijeniti ovo stanje samo prebacuju lopticu odgovornosti. 

Spominjalo se da će se škola možda sufinancirati novcem iz europskih fondova pa sam pitala Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije hoće li. Kažu da za sada neće jer nije moguće povući novac za obnovu škola. To je u planu negdje za 2021. godinu

Situaciju je potrebno itekako promijeniti prije 2021., a ona se ne mijenja, bez obzira koja Vlada bila, već nekoliko desetljeća. 

U svakom slučaju 230 učenika i njihovih učitelja u ovoj školi zaslužuju imati jednake uvjete kao njihovi vršnjaci u ostatku Hrvatske.

Redovito ćemo pratiti ovu priču, jer djeca u Vukovaru imaju pravo na školovanje pod jednakim uvjetima kao I njihovi vršnjaci diljem Hrvatske. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene