Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene ulaskom u EU

Od 1. srpnja nema više 'imate li što za prijaviti?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukidaju se carinske stope na hranu proizvedenu u državama članicama EU, što bi moglo dovesti do pojeftinjenja.

Uz brojne druge promjene, ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi i novosti kada je riječ o cijenama hrane. Ključna je promjena ukidanje svih carinskih stopa na prehrambene artikle proizvedene u Europskoj uniji, koje se kreću od 10 do čak 40 posto.

S obzirom da spomenutih stopa na hranu od 1. srpnja više neće biti, a ukidaju se i uvozne kvote kojima je Hrvatska dosad štitila domaću industriju od EU konkurencije, bilo bi za očekivati i pojeftinjenja. Dio trgovačkih lanaca u Hrvatskoj već je počeo s prigodnim 'EU popustima' na dio asortimana te su u nekim slučajevima zabilježene i 15-ak posto niže cijene.

>>
Često kupujete u inozemstvu? Evo što se mijenja od 1. srpnja!

Zasad je neizvjesno u kolikoj će mjeri doći do trajnih pojeftinjenja od 1. srpnja, s obzirom da nema podataka namjeravaju li i u kojoj mjeri maloprodajni lanci korigirati svoje marže te tako, ne mijenjajući drastično maloprodajne cijene, dodatno zaraditi na osjetno nižim nabavnim cijenama.
Za građane ne pretjerano dubokog džepa, kakvih je u Hrvatskoj mnogo, bilo kakvo pojeftinjenje zvuči obećavajuće i donijelo bi im barem malo olakšanje.

Istovremeno, domaći bi se proizvođači hrane od 1. srpnja mogli naći u velikim problemima jer nije sasvim jasno hoće li se moći nositi s nižim cijenama iz uvoza. Također, Hrvatska zbog ulaska u EU 1. srpnja napušta CEFTA-u, što će domaćoj industriji otežati izvoz u zemlje postpisnice tog trgovinskog sporazuma, među kojima je i BiH, država u koju hrvatske tvrtke izvoze najviše.

Nema više 'Imate li što za prijaviti?'

Još jedna promjena koju će 1. srpnja osjetiti građani je ukidanje carinskih kontrola na graničnim prijelazima. Svi koji su dosad preferirali kupovati prehrambene (ali i ostale) proizvode u, primjerice, Mađarskoj ili Italiji, neće se više na povratku u Hrvatsku susretati sa sumnjičavim pogledima, detaljnim pregledima prtljažnika i pitanjima tipa 'Imate li što za prijaviti?'. Doduše, neće više moći ostvariti ni pravo na povrat poreza.

Kada je riječ o tzv. trećim zemljama, odnosno državama koje nisu članice EU, a među njima su i susjedne BiH, Crna Gora te Srbija, iz njih će se od 1. srpnja u Hrvatsku svaki dan moći unijeti proizvoda za najviše 300 eura po putniku, odnosno 430 eura po osobi koja iz treće zemlje doputuje brodom ili avionom. Ograničenje za osobe do 15 godina starosti iznosi 150 eura na dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Hrvatske i europske PODUZETNICI TRLJAJU RUKE: Zbog ulaska u EU navala na zastave!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene