447466
447466
447466
447466
447466

Obilježen završetak radova na sanaciji otpada Trebež kod Samobora

  • , 22.08.2016., 14:28
  • Autor:
  • komentara

Završetak radova na sanaciji odlagališta neopasnog otpada Trebež kod Samobora, projekt vrijedan 100 milijuna kuna i jedan od prvih sufinanciranih sredstvima fondova Europske unije, obilježen je u ponedjeljak obilaskom u nazočnosti bivšeg ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića za čijeg je mandata i pokrenut, a ujedno i kandidata Narodne koalicije za 7. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima.

 
 
 
 
Radovi na sanaciji odlagališta otpada Trebež kod Samobora (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Radovi na sanaciji odlagališta otpada Trebež kod Samobora (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Mihael Zmajlović je upozorio kako su takvi projekti u proteklih osam mjeseci zaustavljeni i nema ni jednog novog projekta te da je osobno ostavio u Ministarstvu projekte vrijedne dvije milijarde kuna za koje je tebalo raspisati natječaj i odabrati izvođače.

'Netko bi trebao odgovoriti zašto je u ovoj godini Hrvatska uskraćena za dvije milijarde poslova, jer su to nova radna mjesta i nisu bili u stanju donijeti plan koji je u jesen 2015. bio potpuno izrađen i iz neobjašnjivih razloga zaustavljen. Išli su sa novim planom koji je doživio fijasko, kritike stručne javnosti i što je najvažnije Europske komisije, koja je upozorila da riskiramo gubitak 470 milijuna kuna europskih sredstava', istaknuo je Zmajlović.

'Nažalost, tu smo gdje jesmo, no to se još uvijek može ispraviti, plan će se donijeti i uspostaviti ćemo učinkovit plan gospodarenja otpadom, a to znači sanaciju starih odlagališta otpada i uspostavu centara uz primarnu selekciju na kućnom pragu', dodao je.

Uspostavu 70 do 90 postrojenja diljem Hrvatske drži neostvarivim, jer bi bilo potrebno iduće tri do četiri godine za izmjenu prostornih planova i nećemo dopustiti eksperimente i improvizacije koje nas vraćaju unatrag, poručio je Zmajlović. Dodao je kako moramo uspostaviti funkcionalan sustav koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje okoliša.

Ocijenio je kako su HDZ i Most sedam mjeseci mrcvarili javnost znajući da neće prihvatiti gotov plan - pet odobrnih centara od EU, a ni jedan ove godine nije krenuo.

Samoborski gradonačelnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je kako će projekti biti nastavljeni i da će od rujna biti nova Vlada za koju se, kako je rekao, zna čija će biti, jer zna da hrvatski građani prepoznaju rad i rezultate, ali i nerad i kaos koji u Hrvatskoj vladaju posljednjih 10 mjeseci.

V.d. ravnatelja direktora Fonda za energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić smatra kako sanirana površina može biti iskorištena za postavljanje fotonaponskih ćelija i proizvodnju struje. Upitan o planu održivog gospodarenja otpadom rekao je kako će on biti donesen, ali da Hrvatska svakako mora smanjiti nastanak otpada 'na pragu' za 50 posto, odvajanjem papira, stakla, plastike i metala za reciklažu i time smanjiti količinu komunalnog otpada.

'Plan gospodarenja otpadom je trebalo donijeti prije dvije godine i Hrvatskoj prijeti plaćanje penala EU', upozorio je Majdandžić.

Svrha projekta sanacije odlagališta Trebež je zaštita vodocrpilišta Strmec te poboljšanje stanja okoliša na području grada Samobora i njime je sanirano neuređeno odlagališno područje od oko 37.000 četornih metara te eliminirani negativni učinci nekontroliranog odlaganja otpada. Projekt je s 85 posto financiran sredstvima iz Kohezijskog fonda EU, a ostalih 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a realiziran je uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Realizacija projekta započela je 1. listopada 2014., a dovršen je u srpnju ove godine.

O održavanju objekta dalje će brinuti samoborski Komunalac. Taj bivši deponij sada je zelena oaza, a na suprotnoj sanirane plohe Trebeža Komunalac planira napraviti 'tvornicu otpada'. Prvi korak je izgradnja 50-tonske vage, a cijeli idejni projekt, koji je već gotov, radit će se u fazama. Nakon vage planirana je najprije izgradnja kompostane, a zatim i sortirnica otpada na površini od 1.500 metara četvornih. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se