446177
446177
446177
446177
446177

HRVATSKOJ PRIJETE MILIJUNSKI PENALI Nemar političara mogli bi plaćati građani iz svojeg džepa

  • , 10.08.2016., 22:26
  • Autor:
  • komentara

Ako se do kraja godine ne donese plan gospodarenja otpadom Hrvatska bi mogla plaćati milijunske penale.

 
 
 
 
Hrvatskoj prijete penali (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvatskoj prijete penali (Video: Dnevnik Nove TV)

Udruga za gospodarenje otpadom pisala je Europskoj komisiji i dobila odgovor. Upozoravaju da se neformalne primjedbe Komisije na plan ministra Slavena Dobrovića moraju shvatiti ozbiljno.

Ministar pak brani svoj plan i tvrdi da je on financijski isplativiji od onog bivše Vlade.

Ne donese li se plan gospodarenja otpadom do kraja godine - Hrvatska bi to mogla skupo plaćati.

'Penali se mogu kretati od 10 tisuća eura dnevno pa do 80 tisuća eura dnevno, a to ovisi o nizu faktora', rekao je Aleksandar Anić Vučinić, iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Donošenje plana uvjet je i za korištenje 475 milijuna eura iz europskih fondova. No nikako da se to učini. Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom poslala je upit i dobila odgovor od Europske komisije. Neslužbene primjedbe koje je komisija ranije poslala, kažu, moraju se shvatiti ozbiljno.

'U neslužbenim primjedbama piše da je prijedlog od 70 sortirnica preskup i nije toliko isplativ kao što ministarstvo tvrdi. To je jedna od ključnih stvari', rekao je Vučinić.

Novi nacrt predviđa izgradnju 70-ak manjih sortirnica, reciklažnih dvorišta i kompostana, a prioritet je sortiranje otpada u kućanstvima. I veliki centri za koje se zalagala bivša Vlada bili bi uključeni, ali manjim kapacitetom. Za tehničkog ministra njegov je plan mnogo isplativiji.

'13 centara koji proizvode gorivo iz otpada i koji koštaju prosječno 40, 50 milijuna eura su daleko skuplji od velikog broja reciklažnih centara', kaže Dobrović.

Bivši ministar Mihael Zmajlović pak tvrdi - isplativiji su veliki centri. 'Europska komisija je dokazala i pokazala da plan koji je u nacrtu je neisplativ, da 70 postrojenja ne može biti isplativije od 13 centara', rekao je.

Zbog nedorađenosti, Dobrovićev plan prije dva tjedna izbačen je s dnevnog reda Vlade. Sada je, tvrdi ministar, većina ministarstava planu dala zeleno svjetlo.

'Planiramo staviti plan u proceduru na prvu sjednicu Vlade', rekao je Dobrović. A takav potez za bivšeg ministra je neodgovoran.

'Smatram da je protuustavno donositi strateške dokumente u vrijeme dok ste tehnička, smijenjena Vlada', kaže Zmajlović.

Tehnička ili nova vlada - ako se plan ne donese do kraja godine, nemar političara mogli bi plaćati građani - iz svojeg džepa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se