Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike promjene

NA OVOME BISTE MOGLI PROFITIRATI Napravila je bitne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječan Hrvat proizvede 387 kilograma otpada na godinu. Novim Planom gospodarenja otpadom, ta brojka trebala bi se značajno umanjiti.

Ministarstvo zaštite okoliša priprema novi Plan gospodarenja otpadom. Cilj je što više otpada reciklirati i preraditi te kompostirati otpad u vrtovima, ali i stanovima. U samo nekoliko minuta i koraka Sendy je napravila korisnu stvar i za svoje domaćinstvo i za okoliš. Biorazgradivi otpad odlučila je kompostirati.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

'Uzela sam plastičnu kantu, izbušila sam rupe, stavila na dno grane, karton, zemlju iz šume, jer je puna mikroorganizama koji to razgrađuju, stavila kuhinjski otpad i prekrila piljevinom. Na to sve, samo još zatvorimo poklopcem, kako bi zadržali vlagu', rekla je Sendy Osmičević.

Sve to u kanti će stajati oko 2 mjeseca, a onda će Sendy time zasaditi cvijeće ili začinsko bilje.

'Kompostiranje je stvar koja zaista može spasiti svijet. Smanjili bi količinu, odnosno hrpe otpada na smetlištima. Ljudi inače drže kantu na balkonu, ali ja bez problema držim i u kuhinji, pošto se pravilno brinem o omjerima suhoga i mokroga, i najbitnije je, ne smrdi', napomenula je Sendy.

Upravo to i želi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Građane će poticati na kućno kompostiranje, razvrstavanje otpada i recikliranje. Plan bivšeg ministra bio je otpad, između ostalog, spaljivati i pretvarati u gorivo.

'Spaljivanje otpada ili energetska oporaba, nije to samo sebi svrha. Uvijek će biti ostatni dio otpada, miješanog otpada u onoj kanti za miješani komunalni otpad i umjesto da ga odlažemo na odlagališta, njega je potrebno obraditi i izvući iz njega sve što je moguće korisno, pa čak i energiju', kazao je bivši ministar zaštite okoliša, Mihael Zmajlović.

No, kako će reciklirati , odvajati i kompostirati u stanovima, pitaju se građani?

'Otpad se treba naplaćivati po količini, dakle što neki građanin više odvaja, to će imati manje tog ostatnog otpada, i računi će mu biti manji', rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Prosječan Hrvat proizvede 387 kilograma otpada na godinu. Novim Planom gospodarenja otpadom, ta brojka trebala bi se značajno umanjiti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene