Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petar Čobanković izjavio:

'U RH nije došlo do značajnog poskupljenja hrane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor sastanak s predstavnicima proizvođača prehrambenih proizvoda, trgovaca, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica ocijenila je korisnim i konstruktivnim.

Istakla je kako su pričali o cijenama hrane odnosno najnužnijih prehrambenim artikala kao što su kruh, mlijeko, ulje i sl. 'Sigurno je da nikakvog enormnog divljanja i povećavanja cijene hrane neće biti. Vlada će cijene pratiti na tjednoj razini', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Dodala je kako su cijene kruha u prosjeku veće za 1,5, cijene mlijeka, sira i jaja za 2,4 posto, dok su cijene mesa pale za 3,6 posto. 'Glavna stavka sastanka je zaključak da nema povećanja cijena', rekla je Kosor. Naglasila je da su krize svjesni i predstavnici prehrambenih proizvoda i trgovaca te da je sigurna da će i oni dati svoj doprinos da se kriza lakše podnese.

Kriv rast cijena proizvođača

I predsjednik Uprave trgovačkog lanca Konzum Darko Knez kaže da su cijene prehrambenih proizvoda porasle za 2,5 posto, ali da do te korekcije nije došlo zbog marži već zbog rasta cijena proizvođača.

Knez također kaže da trgovci nemaju najava novih povećanja cijena. Čelni čovjek osječke Pekarne Kruna, koja u svom vlasništvu ima i Mlinar, Mato Škojo potvrđuje da nikakvog divljanja cijena neće biti. Ako dođe do nekih povećanja to će biti tek manje korekcije, ali najjeftinije vrste kruha neće se dirati, kazao je Škojo.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako su sindikati zadovoljni porukom da u narednom razdoblju neće biti povećanja cijena hrane, ali napominje i da još nije otvoren cijeli niz drugih pitanja, primjerice pitanje PDV-a na osnovne prehrambene proizvode.
 

Predsjednik Uprave Kraša i predsjednik HGK Nadan Vidošević uoči sastanka je izjavio da se 'nekim kompromisom' može zaustaviti rast cijena.

Svi moraju podnijeti dio tereta

'Na današnjem sastanku željeli bismo postići ravnotežu između primarne proizvodnje i trgovine. Ako bi teret pao samo na proizvodnju, to bi nama značilo deset posto više cijene koštanja, što je enormno visoko i kompanija to ne može sama amortizirati', rekao je Vidošević. Upitan tko može smanjiti cijene, Vidošević je rekao da svi moraju podnijeti dio tereta.

Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković rekao je kako u RH uopće nije došlo do značajnijeg poskupljenja hrane. 'U komparaciji siječnja 2011. i siječnja 2010. za dva i pol posto došlo je do poskupljenja hrane i pića', rekao je Čobanković.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako se čini da 'muljaju' ponajprije otkupljivači, prerađivači i trgovci, a da su oni koji izvlače deblji kraj proizvođači i krajnji kupci. 'Ako ljudi govore da su prodali svoj urod, recimo cvjetaču, za dvije i pol do tri kune, a u trgovini vide da se prodaje po osam ili devet kuna, ili ako netko govori da je ovih dana izvezeno više od 300 tisuća tona lanjskog uroda pšenice po 50 posto većoj cijeni od otkupne, onda se treba pitati tko što radi', kaže Sever. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene