Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dubrovnik 2020.'

FOTO Pokretne stepenice usred Dubrovnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odavno se zna da će se zemlja, koja proračun puni zaradom od turizma, napraviti sve kako bi privukla turiste. No, ovakve ideje zasigurno niste očekivali.

Netko u Dubrovniku ima dobar smisao za humor, posebice što se tiče promjena u tom biseru Jadrana koje ciljaju na privlačenje što više turista.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Nova dionica za brzu cestu - 6 Doznaje Dnevnik Nove TV "Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

Pod imenom 'Dubrovnik 2020.' krije se sarkastičan projekt koji omogućava domaćima i turistima da 'otkriju novi Dubrovnik'. Među 'novitetima' tu su shopping centar Lovrjenac umjesto drevne tvrđave, McBokar restoran brze hrane umjesto poznate kule, zatim viseći most na Pilama kojeg će graditi Jure Radić, kosi toranj Minčeta, pokretne stepenice koje vode na gradske zidine, te pristanište za kruzere uz same zidine.

I objašnjenja svakog pojedinog projekta su urnebesna pa vam ih prenosimo u cijelosti:

Shopping centar Lovrjenac

Od sada Dubrovnik više nije samo lijepo lice... Od sada ovdje možete osim naših prekrasnih zidina obaviti i shopping birajući između stotina vrhunskih marki po cijenama izuzetno povoljnim za ovaj dio Hrvatske. Tvrđava Lovrjenac koja je zjapila prazna, prestaje biti gomila kamenja i već je naručena nova staklena fasada (sendvič izo-staklo vrhunske toplinske i zvučne izolacije) koja će krasiti ovu negdašnju tvrđavu, te večernjim prolaznicima na zidinama pružiti fantastičan pogled na unutrašnjost dućana za koje smo predvidjeli posebnu rasvjetu koja će mijenjati boje ovisno o dobu dana ili noći. Centar će se prostirati na tri kata od kojih će jedan biti rezerviran samo za suvenire dok će druga dva sadržavati bijelu tehniku, modu i gastro ponudu.

McBokar

Poznata kula Bokar doživjet će svoju novu renesansu! Znameniti dio dubrovačkih zidina uskoro će, osim krasnog pogleda, brojnim turistima nuditi i nešto više - kompletnu ugostiteljsku uslugu s naglaskom na hamburgere i cheesburgere rađene po osobnoj Gradonačelnikovoj recepturi, te obrok za najmlađe u kojem će se moći pronaći razne igračke za slaganje i figurice Gradonačelnika u omjeru 1:20. Projekt je zamišljen tako da se na samom vrhu postave stolovi dok će gostima sjenu od jakog sunca raditi prekrasna replika hamburgera smještena neposredno iznad njih. Fasada će također biti obojena u duhu novih sadržaja - u veselu crvenu i zagasito žutu boju te se planira gradnja lifta do vrha kule kako se turisti ne bi patili na putu prema svojoj okrijepi.

Ovršene dubrovačke zidine, traži se očitovanje

Pile - viseći most

Gotovo svaka tvrđava ima neki ulaz, neka vrata, nešto po čemu je poznata. Vrata na Pilama već dugi niz godina mame turiste i fotografe, no u projektu Dubrovnik2020 predvidjeli smo totalni bum – viseći most s jednom prometnom trakom koji bi omogućio turistima da svojim vozilima dođu na sami Stradun (na kojem se planira podzemna garaža) te se na taj način još više približe svojim omiljenim turističkim atrakcijama! Projektant mosta je već određen i to će biti nitko drugi do 'meštar za mostove' Jure Radić. On se već prihvatio izvedbenog projekta, a za naš portal ekskluzivno je izjavio: 'Više neće turistička sezona u Dubrovniku ovisiti o tome kako vjetar puše. Ako ja projektiram most, on će UVIJEK puhati', poentirao je Radić.

Minčeta - kosi toranj

Svake godine gledamo rijeku turista kako se slijeva u Pisu kako bi vidjeli najobičniju kulu koja se nakosila. To nije u redu. Mi imamo i više od jedne kule i jedino što treba je nakositi ju. Jedan od projekata koji je najbliži izvedbi i, a za koji se već ishode sve potrebne dozvole, je projekt 'Kose Minčete' u kojem bi se nizom kontroliranih eksplozija poremetio temelj kule i doveo je u kosi položaj. Tako nakošena kula izmamila bi ljude iz Italije i dovela u Dubrovnik kako bi se i ovdje mogli naslikavati. Na vrhu kose kule organiziralo bi se spuštanje rolama, 'koso' boćanje i još mnogo zanimljivih aktivnosti koje je do sada, uz ovako dosadnu ravnu kulu, bilo nemoguće izvesti.

Pokretne stepenice

Lijepo je ljudima obilaziti Dubrovnik ali mnogi, kad nakon obilnog obroka i dvije butelje vina dođu pred stepenice koje vode na zidine, odustanu od obilaska i tako osiromašuju gradski proračun. Za sve njih, a i one kojima su stare, kamene stepenice dosadne, predvidjeli smo na sve prilaske zidinama ugraditi pokretne stepenice na koje smo svi navikli obilazeći popularne shopping centre. Za njihovu ugradnju bit će potrebno razbiti postojeće skale, no to ne vidimo kao neku posebnu štetu jer su one već same po sebi stare, dotrajale i pomalo dosadne. Ako ovaj projekt zaživi, planira se i poseban panoramski lift koji će se penjati uz zidine na nekoliko odabranih lokacija – tako će turisti na još jedan način moći uživati u prekrasnoj panorami dubrovačkog arhipelaga.

Pristanište 'Zidine'

Kao i većina projekata koje ovdje predstavljamo, i ovaj donosimo samo i isključivo zato jer nam je vaš komfor na prvom mjestu. Da vas pitamo - koliko puta ste bili na rubu živaca jer vas je vaš cruiser ostavio cijelih 300 m od zidina koje toliko želite posjetiti? Bezbroj! A vi ste svoj put debelo platili i ne želite gubiti vrijeme prešetavajući se po nekim opskurnim cesticama van grada. I mi tako mislimo! Zato od sada planirajte vaš dolazak na zidine DIREKTNO s cruisera koji vas je doveo do Dubrovnika jer projekt 'pristanište Zidine' podrazumijeva izgradnju dokova za brodove na samim zidinama grada. I to nije sve! Kada ste gotovi s obilaskom, ne morate zamarati koljena silaskom po opasnim kamenim stubama – i tu imamo novost koje ćete vi, kao naš vjerni turist, zasigurno objeručke prihvatiti.

Tko stoji iza ovog projekta, ne zna se budući da je mail adresa objavljena na stranici fiktivna. Ali tko god da jest, dobro se našalio na račun gradonačelnika i Gradske uprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene