Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pesimizam na vrhuncu

Čak 80 posto građana negativno o Vladi, SDP sedam posto ispred HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izbornu godinu HDZ-ova Vlada ulazi s nikad lošijim imidžem. Istraživanje Nove TV i Ipsos Pulsa govori kako u ovom trenutku više od 80 posto građana, točnije 83 posto, ne podupire put kojim ide zemlja. Samo deset posto građana podupire smjer kojim ide zemlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Nove izborne jedinice - 2 MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Najpopularniji političar je predsjednik RH Ivo Josipović. Njega pozitivno ocjenjuje 81 posto građana. Slijedi ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović s podrškom od 48 posto. Na trećoj je poziciji Damir Kajin, na četvrtoj laburist Dragutin Lesar, a na petoj predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Premijerka Jadranka Kosor nalazi se tek na šestom mjestu s podrškom od 33 posto.

Da su danas izbori, premoćnu pobjedu bi odnijela novouspostavljena koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a sa. Za nju bi glasovalo 41 posto birača. Koaliciji HDZ-a, HSS-a i DC-a pripalo bi 25,5 posto. Na trećem mjestu s 4,2 posto su Hrvatski laburisti – stranka rada.

Od stranaka najveću podršku trenutačno ima SDP sa 31 posto podrške ispitanika. HDZ je na drugom mjestu sa 24 posto, a slijede HNS, HSS, HSU, HSP i HSLS.

Čak 62 posto HDZ-ovih birača također smatra da Vlada vodi zemlju u pogrešnom smjeru, a 91 posto birača SDP-a istog je mišljenja. Tek su nešto malo optimističniji birači HSS-a i HNS-a, kojih 88 odnosno 86 posto dijele pesimizam.

Birači HDZ-a podijeljeni

Ništa lošije brojke nisu ni po pitanju odobravanja vladinih poteza. 75 posto birača ne podupire poteze Kosoričina kabineta, a tek ih je 17 posto uz vladine poteze. U izbornoj godini iznimno je loše za premijerku što su po tom pitanju birači HDZ-a doslovno podijeljeni - uglavom odobrava ras Vlade njih 47, a ne odobrava njih 46 posto. Najnegativniji prema radu Vlade su birači HNS-a, njih čak 92 posto, zatim HSS-a sa 89 i SDP-a sa 87 posto.

Pozitivno o vanjskoj politici

Što se tiče rada po pojedinim područjima, i tu Vlada prolazi loše jer čak 78 posto anketiranih građana smatra da radi loš posao. Birači svih većih stranaka smatraju da je jedini bolje odrađen posao onaj koji se tiče vanjske politike - Tako smatra 56 posto HDZ-ovih birača, 31 posto HNS-ovih, 25 posto HSS-ovih i 32 posto SDP-ovih.

Rast potpore: 53 posto građana za ulazak u EU

Što se tiče izlaska na referendum za EU, na njega bi sigurno izašlo 51 posto birača. Tom postotku treba dodati i dio od 28 posto onih koji su izjavili da bi vjerojatno izišli. Za ulazak u EU glasovalo bi njih 53 posto, 35 bi bilo protiv, dok je 12 posto neopredijeljenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene