Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreću izazvala tekućina protiv požara?

Podnesena kaznena prijava zbog željezničke nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska je policija Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe ili više njih zbog izazivanja željezničke nesreće koja se dogodila u Rudinama kod Kaštela. U nesreći je došlo do izlijetanja vlaka s pruge, smrtno je stradalo šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno.

Iako službeni rezultati očevida još nisu poznati jer je istraga u tijeku, iz PU splitsko-dalmatinske je potvrđeno da je podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj Šumski požari FOTO Pakao u Grčkoj, gori već deveti dan: "Nažalost, ne vidimo da se fronta može obuzdati i staviti pod kontrolu" Požari u Grčkoj - 4 haraju požari Strava u Grčkoj: U šumi pronađeno 18 izgorjelih ljudskih tijela

Policija naime sumnja da je mogući uzrok nesreće protupožarna tekućina, no nijedan drugi uzrok službeno još nije isključen pa se istraga i dalje provodi u svim pravcima.

Na prijedlog DORH-a policija je jučer kod istražnog suca na obavijesni razgovor dovela dvije osobe u svojstvu svjedoka.

Kako je rekla zamjenica glasnogovornice Kristina Sladojević, policija nepoznate osobe sumnjiči za izazivanje željezničke nesreće na 304. kilometru dionice željezničke pruge između Labina i Kaštel Starog. Radi se o kaznenom djelu opće opasne radnje prouzrokovanjem željezničke nesreće u kojoj je nagibni putnički vlak na liniji Zagreb-Split izletio s tračnica kojom prilikom je šest osoba poginulo, više desetaka ozlijeđeno te je pričinjena veća materijalna šteta, stoji u kaznenoj prijavi.

Očevid završen

Očevid na mjestu tragične željezničke nesreće u Rudinama završio je u sinoć 20 sati i 50 minuta. Na mjesto nesreće nakon toga je izašlo istražno povjerenstvo HŽ-a koje provodi svoju istragu.

Ostaci vlaka smrti s pruge u Rudinama trebali bi biti uklonjeni tijekom dana, kada s očevidom završi povjerenstvo Hrvatskih željeznica, koje je na teren izašlo nakon završetka rada policije i istražnog suca Davora Svaline.

'Očevidom je utvrđeno kako je moguće da je nesreću izazvala tekućina koja je bila na tračnicama iako ona nije tamo nikako trebala biti', kaže istražni sudac Svalina dodavši kako za sada više od toga ne može reći budući da istraga još traje. Tijekom jučerašnjeg dana proveden je i svojevrsni pokus, koji je bio sastavni dio istrage, kako bi se utvrdilo jeli sporna tekućina izazvala nesreću.

Radili u nemogućim uvjetima

Prema riječima suca Svaine istraga još nije isključila mogućnost otkazivanja kočnica, pa će i ta mogućnost do kraja biti ispitana. Istaknuo je kako želi zahvaliti djelatnicima PU splitsko-dalmatinske, pripadnicima PP Kaštela i Centru za kriminalističko vještačenje 'Ivan Vučetić' iz Zagreba jer su, kako je rekao, u nemogućim uvjetima pomagali istragu i osiguravali mjesto nesreće.

>> 'Jedini relevantan dokument je nalaz očevida'

>> 'Klizili smo unazad i vidio sam da su tračnice posute'

>> Jadranka Kosor odbila Kalmetinu ostavku

>> Identificirano svih šest poginulih

>> 'Bio je sretan onaj tko je preživio'

Prema neslužbenim informacijama tekućina, koja je najvjerojatnije izazvala izlijetanje nagibnog vlaka iz tračnica, svako se ljeto nanosi pored pruge kako iskrenje vlaka ne bi izazvalo požar. No ona se na tračnicama nikako ne bi smjela naći. Kako je tamo završila još nije poznato.

HŽ: Nastavlja se istraga

HŽ-ovo povjerenstvo za istragu teške željezničke nesreće nagibnoga vlaka i danas na mjestu nesreće nastavlja očevid i istragu, izvijestio je HŽ.

Jutros u 7 sati počeo je popravak pruge iz smjera Labina Dalmatinskog kako bi se pruga osposobila za dolazak pomoćnog vlaka sa dizalicom koja će s mjesta nesreće maknuti ostatke vlaka i pomoćnog vozila. Nakon pomicanja vozila nastavit će se popravak pruge. Dionica pruge Perković- Split i dalje je zatvorena za sav promet. (D.Š. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene