Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odustao od radova bez natječaja

VIDEO: Kerum se ponovno iskaljuje na novinarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Željko Kerum na današnjoj se konferenciji ponovno izvikao na novinare.

Na konferenciji za novinare koju je gradonačelnik Splita Željko Kerum sazvao kako bi priopćio da vrtići koje je obećao izgraditi do jeseni neće biti gotovi još najmanje šest mjeseci jer se ipak ide na raspisivanje natječaja, opet je ljutnju iskalio na novinarima. 'Tebi je bilo samo do senzacije, za 500 kuna radio si aferu! Sram te bilo! Ne možeš više ovdje ući. Ja ti zbranjujem, jer sam ja ovdje šef! Nemaš pravo više pričati!', izvikao se Kerum na novinara na konferenciji nakon što mu je postavio pitanje. Nakon verbalnog sukoba novinar je otišao iz Gradske uprave.

Pročitajte i ovo Umro Terry Anderson Terry Anderson "Neki od njih su bili zli i psihopati": Umro novinar koji je sedam godina bio talac u libanonskom građanskom ratu Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

>> Još ne shvaća da Split ne može voditi kao tvrtku

Kerum je na početku iznio kronologiju događaja vezanih za izgradnju vrtića, a potom i objasnio zašto nisu bili raspisani natječaji. 'Djelovali smo po postupku žurnosti', kaže Kerum. No nakon što su se mediji raspisali o tome da su poslove dobili vlasnici firmi s kojima se Kerum poznaje, općinsko Državno odvjetništvo poslalo je Gradu Splitu dopis kojim traži dostavljanje poslovne dokumentacije vezane za izgradnju vrtića i izvođenje radova.

'Izgubit ćemo šest mjeseci'

To ga je razljutilo, pa je prekinuo radove i odlučio da će se izvođenje svih poslova obavljati putem natječaja, zbog čega izgradnja vrtića neće biti gotova, kako kaže splitski gradonačelnik, do 1. rujna, već za oko šest mjeseci. 'Danas smo u situaciji da moramo prekinuti radove. Grad je prekinuo sve ugovore s Ivicom Livajom, radovi na uređenju vrtića su zaustavljeni i izgubit ćemo tridesetak dana samo na natječaj, a sveukupno oko šest mjeseci', rekao je gradonačelnik te dodao kako je predviđenih šest milijuna kuna za vrtiće preraspoređeno za 27 izvođača koji bi trebali sudjelovati u njihovoj izgradnji i opremanju. U pisanom obrazloženju Ureda splitskog gradonačelnika objašnjavaju se razlozi zbog kojih nije bio raspisan javni natječaj za uređenje dječjih vrtića, te se podsjeća na Zaključak gradonačelnika Keruma od 8. srpnja 2009. o preraspodjeli sredstava proračuna, a koji je Gradsko vijeće primilo na znanje na sjednici 15. srpnja 2009. godine.

Zbog žurnosti bez natječaja

'Tim zaključkom je u proračunu Grada osigurano 6 milijuna kuna za ulaganje u građevinske objekte (vrtiće) i opremu', navodi se u obrazloženju. Pri tomu se objašnjava da je gradonačelnik 20. srpnja 2009. godine 'zbog razloga iznimne žurnosti' dao naputak za rad gradskim službama koje su uključene u ovaj posao nabave za adaptaciju i opremanje četiri dječja vrtića. Ured gradonačelnika navodi kako je postupak proveden prema Zakonu o javnoj nabavi. 'Gradonačelnik (Kerum) je svjestan činjenice da je ovaj postupak iznimka a ne pravilo te da je ovakav način provođenja postupka javne nabave nešto što se provodi samo u iznimnim situacijama kao što je ova', stoji u obrazloženju.

Ipak bez natječaja: 'Tražit ću od izvođača da se vrtići urede besplatno'

No, nakon konferencije Kerum je dao izjavu za Radio Dalmaciju u kojoj najavljuje novi preokret. Prema njegovim riječima, natječaja, čini se, ipak neće biti, nego bi izabrani izvođači trebali raditi besplatno. 'Zatražit ću od svih izvođača radova, njih 27, da doniraju svoj rad i nastave gratis raditi na uređenju vrtića, jer oni moraju biti gotovi do jeseni', rekao je Kerum. (I.D./T.Š./Hina)

Mislite li da je vrijeme da gradonačelnik Kerum postane svjestan svoje funkcije i promjeni ponašanje?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene