Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerum i prijatelji

Još ne shvaća da Split ne može voditi kao tvrtku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bandićev prijatelj i gradonačelnik Splita Željko Kerum ima problema oko upravljanja gradom. Nikako da shvati da je jedno voditi tvrtku, a drugo Split.

U Gradu za bilo koji posao treba javni natječaj, a Kerum to nije shvatio. Tako je svom prijatelju dao posao obnove prostora kako bi u rujnu osigurao da splitski mališani mogu biti u vrtiću. Čim je postao gradonačelnik, Kerum je vrata gradske uprave otvorio kako svojoj obitelji tako i vjernim prijateljima. Mnogi su zauzeli čelne funkcije, ako ne funkcije onda poslove. Poduzetniku Ivici Livaji, vlasniku tvrtke keramičkih pločica, koji je Keruma svojedobno branio u zagrebačkom kafiću kada se potukao zbog Hajduka, tako je pripalo opremanje splitskih vrtića, Kerumovog prvog projekta. Posao vrijedan čak šest milijuna kuna dodijeljen je žurno i bez javnog natječaja.

Pročitajte i ovo Đuro Sessa NEMA OSNOVE ZA STEGOVNI POSTUPAK Šef Vrhovnog suda pokrenuo etički postupak protiv sudaca koji su bili na zabavi u konobi Željka Keruma Slika nije dostupna Ročišta vjerovnika u veljači Totalni slom Kerumova poslovnog carstva: Još prije četiri godine utvrđen dug od 1,7 milijardi kuna

'Iz tog razloga su se iskoristila dva članka u javnoj nabavi koji kažu da u situacijama iznenadne žurnosti može se i bez tog javnog oglašavanja direktnim sklapanjem ugovora odraditi posao', objasnila nam je Anđelka Visković, dogradonačelnica Splita. Bez brze pogodbe, pojašnjava dogradonačelnica, ne bi bilo ni vrtića. Kratak je rok za opremanje, kaže, a rijetki su bili spreman na taj rizik. Nažalost, drugi poduzetnici u tome nisu ni dobili priliku. Svjesni su toga i oporbeni vijećnici. Podržavaju projekt novih vrtića, no tvrde da će tražiti ispitivanje posla koji je grad sklopio. Tvrde kako je sve mimo zakona. A zakon jasno nalaže da se treba provesti javni natječaj.

'Poslovima ne kumuje nikakvo prijateljstvo'

'Ne može nitko uzimati zakon u svoje ruke, zakon je iznad svih pojedinaca pa bio gradonačelnik, obični građanin ili saborski zastupnik', istaknuo je Marjan Jurjević iz SDP-a. 'Ne da tvrdim, nego je sigurno sve po Zakonu', odlučno je opovrgla optužbe dogradonačelnica Visković i dodala kako poslu oko vrtića nije kumovalo nikakvo prijateljstvo.

Dok Kerum s vjernim suradnikom Livajom obilazi Hajduk, posao oko vrtića ih ne zamara pa ga nisu ni željeli komentirati. Šest objekata za to vrijeme žurno se gradi za 268 splitskih mališana. Zaposlit će se i oko 50 osoba. Hoće li i ovdje imati prednost Kerumovi poznanici, u gradu nam nisu odgovorili, ali građani komentiraju. Možda će natalitet u konačnici sve popraviti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene