Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Nakon svakih izbora treslo se pola policijske strukture'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je kako će se iduće godine nastaviti depolitizacija i profesionalizacija policije kako bi se spriječilo loše djelovanje politike i okolnosti da se uoči svakih izbora i nakon njih 'zbog mogućih promjena trese pola policijskih struktura'.

'Normalno je da su ministri i državni tajnici podložni politici, ali profesionalna jezgra se mora zaštititi i ne smije biti tektonskih poremećaja', kazao je Karamarko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Spalili smo 14 i pol milijuna eura' Slika nije dostupna Slovenija: Pokrenut postupak za opoziv ministra unutarnjih poslova

Po njegovu mišljenju utjecaj politike bio je vidljiv na 'srednjim i nižim razinama', gdje su lokalne vlasti nastojale utjecati na policijski sustav. Ocijenio je da više nema problema u suradnji Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) i MUP-a te da je SOA u vrijeme kad joj je on bio na čelu, policiju neprestano opskrbljivala informacijama, no, po njegovu mišljenju, problem je bio unutar MUP-a.

Izrazio je zadovoljstvo MUP-ovim proračunom za iduću godinu, iako će, kako je rekao, zbog gospodarskog stanja neke stvari, poput projekta novih odora i poboljšanja statusa policajaca, morati pričekati druga vremena.

Ustvrdio je da je protekla godina dijelom bila dramatična zbog teških kaznenih djela koja su uznemirila građane, kao što su ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, nakon čije likvidacije je i imenovan ministrom.

>> Sve više indicija da su ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak povezana

>> Karamarko 6. čovjek na čelu MUP-a, Rončevićev mandat obilježile afere

Smatra da će policija riješiti ubojstvo te mlade odvjetničke vježbenice. 'Obrada ide u pravom smjeru, no teško je reći hoće li završiti za tjedan, mjesec ili dulje', kazao je te dodao kako očekuje da će se riješiti i neka 'stara mafijaška ubojstva'

Nedavno provedenu akciju 'Šok', u kojoj je u Zagrebu uhićeno, pa pušteno nekoliko osoba koje su godinama povezivane s organiziranim kriminalom, opisao je kao 'proaktivnu i preventivnu'. 'Po mnogo čemu ta je akcija u nas bila novost. Želimo da policija prevenira događaje, a ne da za njima trči', kazao je.

>> Policija: Akcijom 'Šok' spriječena eskalacija nasilja

>> Velika policijska akcija 'Šok' protiv pripadnika podzemlja

Karamarko je na kraju objasnio da je privatnu tužbu protiv dvojice blogera Željka Peratovića i Domagoja Margetića podnio kako bi zaštitio svoje dostojanstvo od, po njegovoj ocjeni, neargumentiranih optužaba na svoj račun, kao što je primjerice da je opstruirao istragu ubojstva haaškog svjedoka Milana Levara u Gospiću.

Ako oni imaju pravo objavljivati stvari koje nijedan normalan građanin ne bi trpio, onda i ja imam pravo pokrenuti građansku parnicu protiv njih, kazao je Karamarko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene