Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karamarko 6. čovjek na čelu MUP-a, Rončevićev mandat obilježile afere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića uhitila počinitelja pa se čini da su promjene u MUP-u urodile plodom. Dan nakon prisege, novi ministar Tomislav Karamarko najavio je čistke u policiji, više posla, ali i manje slikanja u medijima.

S obzirom na to da se većina zakonskih promjena - novih mjera za borbu protiv organiziranog kriminala tek treba donijeti čini se da Karamarkovi prethodnici nisu imali ili političke volje ili dovoljno hrabrosti da na pravi način koriste postojeće mjere za obračun s mafijom. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

Karamarka se smatra osobom koja odgovara svim političkim strujama. 

Godinama je bio Mesićev čovjek - no kada je prije šest godina bio šef Ureda za nacionalnu sigurnost, tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić skoro ga je uhitio zbog navodnih spaljivanja dokumenata. Mesić je tada povjerovao svom savjetniku Bagiću, a Ostojić je uhićenje odbio provesti. 

S predsjednikom se Karamarko pomirio prije četiri godine kada je postao šef tajnih službi. Iako mu se mogu prigovoriti propusti u radu sigurnosnih službi dok su se događali neki aktualni zločini, policiju zasada vodi uspješno.

'Kada gledamo s pozicije običnog građanina njavažanije mi se čini da je riješen slučaj ubojstva Luke Ritza. To je bio slučaj kojeg je bilo lako riješiti i koje je policija mogla riješiti bez takvog javnog pritiska', kaže Davor Gjenero, politički analitičar.

U zadnjih 10 godina, Karamarko je već šesti ministar policije. I svi su se zaklinjali u obračun s organiziranim kriminalom. U vrijeme Ivana Penića ubijen je Sliško, Marinov, a pala je i prva kolateralna žrtva, Zoran Domini. 

Tri godine mandata Šime Lučina ostale su upamćene po zalaganju za legalizaciju lakih droga. 

HDZ-ovog ministra, varaždinskog kirurga pred umirovljenjem, Marijana Mlinarića brzo je zamijenio Ivica Kirin, koji se isticao tragikomičnim izjavama i postao poznat kao 'ministar Jubito'.

Uz nekoliko velikih afera, u mandatu Berislava Rončevića bilo je najviše spoticanja u rješavanju kriminala. Ubijen je Zečević, pretučeni Rađenović, MIljuš, Galinec, a kulminiralo je ubojstvom Ivane Hodak.

'Karamarko je napravio jako dobar posao u obavještajnoj zajednici i uspio je u tome da prvi put u Hrvatskoj nemamo onaj oblik paranoje gdje su svi uvjereni kako tajne službe svakoga prisluškuju. Ako isti pomak napravi i u ministarstvu unutarnjih poslova - znači da će napraviti veliki posao', kaže Gjenero.

Stručnjaci kažu kako ne postoji savršen zločin i svakom se kriminalcu može stati na kraj. Treba samo čvrsta politička volja.

Pred Tomislavom Karamarkom i policijom još je uvijek puno posla. Najavljena istraga o naručitelju atentata na Pukanića i Franjića biti će znatno teža nego ova za izvršiteljima. Tu je još i nerazjašnjeno ubojstvo Ivane Hodak kao i najnovije na Savici, gdje je ubijen Adrijan Čupić.

Ipak treba spomenuti da je suradnja s policijama susjednih zemalja veća no ikad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene