Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ćirilica nikome ne smeta'

Nadbiskup Hranić: Prvo riješiti probleme, a onda stavljati ćirilične ploče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kaže da mu je drago što je premijer Zoran Milanović bio u Vukovaru, ali ističe da prvo treba riješiti probleme, a onda stavljati ćirilične ploče.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je danas da se u Vukovaru treba čuti i jednu i drugu stranu jer se konfrontacijom ništa ne može postići, dodavši kako prvo treba riješiti probleme, a onda stavljati ćirilićne ploče.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer ne može doći Stožer najavio termin novog sastanka s Vladom, Vlada demantira Slika nije dostupna O dogovoru u Vukovaru Josipović: Potvrdila se teza da razgovor nije podrška neredima

>> VIDEO Dogovor u Vukovaru: Ploče ostaju, miču se ograda i policija

'Drago mi je da je premijer bio u Vukovaru', rekao je mons. Hranić na konferenciji za novinare nakon 47. plenarnog zasjedanja HBK, zamoljen da komentira stanje u Vukovaru.

Ćirilica je simbol, dodao je, a simboli funkcioniraju i na drugoj, a ne samo na razumskoj razini.

Po njegovim riječima valja voditi računa o osjećajima i emocijama. 'Nikome ne smeta ćirilica kao pismo i pravo srpske manjine u Hrvatskoj', rekao je dodavši kako su protiv toga da se ponovno vodi rat, samo drugim sredstvima.

Mons. Hranić smatra da prvo treba riješiti probleme pa onda stavljati ćirilične ploče.

Odgovarajući na upit novinara, mons. Hranić rekao je da Crkva u hrvatskom društvu želi biti suradnica, a ne suparnica. 'Želimo poticati dijalog, a ne dizati tenzije, rekao je dodavši i kako Crkva pokušava nastale probleme riješiti u suradnji s vlastima.

Premijer Zoran Milanović jučer je u Vukovaru razgovarao s članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara te je dogovoreno povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča koje ostaju na svojim mjestima.

Stožer je danas izvijestio da će razgovori s hrvatskom Vladom biti nastavljeni 24. listopada u Zagrebu u proširenom sastavu izaslanstva, a očekuje se i nazočnost predsjednika države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene