Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer ne može doći

Stožer najavio termin novog sastanka s Vladom, Vlada demantira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavili su da će 24. listopada razgovori s hrvatskom Vladom biti nastavljeni, a u njih bi se trebao uključiti i predsjednik Ivo Josipović. No, u Banskim dvorima tvrde da termin još nije dogovoren.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izvijestio je danas da će razgovori s hrvatskom Vladom biti nastavljeni 24. listopada u Zagrebu u proširenom sastavu izaslanstva te da se očekuje i nazočnost predsjednika države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže i ostavke Ozlijeđeni je branitelj stabilno, vukovarski Stožer će tužiti policiju Slika nije dostupna Rješenje na pomolu? Gradonačelnik Sabo iznio novi prijedlog o ćirilici u Vukovaru

'Razgovori između Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Vlade RH bit će nastavljeni 24. listopada u Zagrebu i to u proširenom sastavu te se uz članove Stožera i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića očekuje i nazočnost predsjednika Republike, ministara u Vladi, saborskih zastupnika i drugih zainteresiranih', rečeno je na konferenciji za novinare Stožera u Vukovaru koju su novinari napustili nakon što im je prije postavljanja pitanja zatraženo da ugase kamere i mikrofone.

>> VIDEO Dogovor u Vukovaru: Ploče ostaju, miču se ograda i policija

Upućen je i poziv premijeru Milanoviću da se i prije 24. listopada još jednom sastane sa Stožerom kako bi se razgovaralo o zahtjevima Stožera, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Vladi je ujedno poručeno da mora poštivati članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te članak 16. Ustava RH, a popis stanovništva Grada Vukovara iz 2011. godine ocijenjen 'nerealnim i falsificiranim'.

Kada su novinari, nakon što je Josić pročitao zaključke Stožera, pokušali postaviti pitanja, zamoljeni su da ugase kamere i isključe mikrofone, a na to su novinari napustili prostoriju.

Nakon razgovora premijera Zorana Milanovića sa 17 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u četvrtak navečer u Vukovaru dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča te nastavak razgovora čime je ispunjen dio zahtjeva Stožera.

Premijer Milanović rekao je da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

Stožer od Vlade RH zahtijeva i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje ploča te djelatnika MUP-a. Tražimo donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u kojoj će sudjelovati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije - članovi udruga koje se nalaze kao sastavni dio Stožera te članovi određene komisije Europske unije, navodi se u zahtjevima koje je novinarima podijelio član Stožera Željko Maršić.

Također se traži da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, a po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Traži se i izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine te podizanje optužnice protiv agresorske vojske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Zahtijeva se i da se pokrenu postupci radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara i u Republici Hrvatskoj te u Srbiji.

Vlada demantirala Stožer: Nismo dogovorili termin novog sastanka

U poslijepodnevnim je satima Vlada demantirala da je dogovoren novi termin sastanka s predstavnicima Stožera.

'U pojedinim medijima pojavila se netočna informacija kako će se sljedeći sastanak predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održati 24. listopada 2013. u Zagrebu. Naime, 24. i 25. listopada održava se sjednica Europskog vijeća u Bruxellesu pa predsjednik Vlade nije u mogućnosti sudjelovati u najavljenoj raspravi koju organizira SOHV u četvrtak u Europskom domu.

Međutim, točno je da je na sinoćnjem sastanku u Vukovaru dogovoreno da će se premijer Milanović ponovno sastati s predstavnicima Stožera, no točan termin i mjesto još nisu dogovoreni', stoji u priopćenju Vlade. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene