Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović iznenađen saznanjima

VIDEO Dogovor u Vukovaru: Ploče ostaju, miču se ograda i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoočekivani sastanak premijera Zorana Milanovića i predstavnika Stožera za obranu Vukovara završio je dogovorom.

Nakon 4 sata pregovaranja nije postignut bitni napredak, no obje su strane zadovoljne sastankom. Dogovoreno je da se ispred ploča s dvojezičnim natpisima maknu metalne ograde i policajci koji su ih čuvali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna Rješenje na pomolu? Gradonačelnik Sabo iznio novi prijedlog o ćirilici u Vukovaru

Reakcija prosvjednika bila je mirna te su se počeli razilaziti.

Premijer Zoran Milanović je rekao da je iznenađen saznanjima koje je čuo. Predstavnici Stožera rekli su mu da mnogi Srbi koji su sudjelovali u pobuni u ratu i dalje žive u Vukovaru i rade u sustavu policije.

'Možda sam dosadan, ali moram ponoviti da je zakon zakon. Ja ljude inače ne prebrojavam, ali sam sada saznao da u popisu stanovništva nisu evidentirane nestale osobe (468), što je pogrešno. Policiju smo povukli, i sada je na svačijoj savjesti i odgovornosti što će činiti. Pregovora će biti još, postoje modaliteti, ali i određeni minimalni standardi ispod kojih ne mogu ići', rekao je Milanović, zaključivši da ovi razgovori nisu bili nikakva trgovina ni cjenkanja.

Istaknuli su kako je popis stanovništva lažan i fiktivan. Premijer je poručio da treba biti oprezan i mudar jer je Vukovar grad stradanja.

Na pitanje reportera Nove TV Andrije Jarka jesu li mu predstavnici Stožera dali jamstva da neće skidati dvojezične ploče, premijer je odgovorio da nije došao trgovati i da nije tražio nikakva jamstva jer su to ozbiljni ljudi.

'Nismo nešto veliko dogovorili ali smo razgovarali', izjavio je nakon sastanka predsjednik Stožera Tomislav Josić dodavši da su članovi Stožera premijera upoznali, između ostalog, i s 'falsificiranim popisom stanovništva u Vukovaru'. Prema njegovim riječima, razgovor Stožera i premijera je bio dobar te je izrazio nadu da nije i posljednji.

>>Matić: Očekujem da će u Vukovaru razum nadvladati emocije

Podsjetimo, prije početka sastanka premijer Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović ušli su na stražnji ulaz, dok je ministar branitelja Predrag Matić dočekan zvižducima.

U Vukovaru su bile jake snage policije, specijalaca, policajaca u civilu, protuobavještajaca, te je grad bio gotovo u blokadi. Napravljen je kordon oko zgrade Poglavarstva gdje se sastanak održavao. To je bio dugoočekivani sastanak koji bi trebao biti početak rješavanja problema ploča s dvojezičnim natpisima.

I jedna i druga strana čvrsto brane svoje stavove. Stožer ističe svoje zahtjeve, dok Vlada poručuje da se zakon treba poštovati. Ispred zgrade Poglavarstva okupilo se oko 500 prosvjednika koji pjevaju i izvikuju svoje stavove.

U izaslanstvu Vlade RH, s premijerom Milanovićem na čelu, bili su i ministar obrane Ante Kotromanović, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, te ministar branitelja Predrag Matić. Stožer vodi predsjednik Tomislav Josić, a u njemu je još 15 članova. Vesna Bosanac također je bila na sastanku.

Član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Stevo Culej, prije početka sastanka, pokazao je novinarima radni materijal koji će uručiti premijeru, a kojim traži da se ukloni nadgrobni spomenik Vukašinu Šoškovčaninu, vođi oružane srpske pobune u istočnoj Slavoniji 1991. godine.

Culej je istaknuo da na Šoškovčaninovu spomeniku na groblju u Borovu Selu stoji da ga je Narodna srpska skupština u rujnu 1991. u Belome Manastiru proglasila srpskim narodnim herojom. Upozorio je da na spomeniku među ostalim piše da 'srpska zastava na srpskoj zemlji stoji'.

Kako je rekao, za zločin u Borovu Selu, u kojem je ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, osuđena je samo jedna osoba na tri i pol godine zatvora, a za ubojstvo dviju osoba u splitskoj ratnoj luci Lori izrečena je kazna u ukupnom trajanju od 53 godine.

>> Vukovarski stožer prihvatio premijerov poziv za sastanak

Okupljeni simpatizeri Stožera držali su četiri natpisa na kojima, među ostalim, je stajalo: 'Milanoviću ovo su šovinisti'. Rezultate sastanka iščekivali su pjevajući domoljubne pjesme i uzvikujući: 'Vukovar, Vukovar!' (Hina/A.J.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene