Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i dalje traje

HAK je odhakiran, ali problemima još nije kraj: ''Oni koji čekaju polaganje vozačkog ispita morat će još malo pričekati''

Aktualno Galerija Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vraćen dio usluga HAK-a - 2 Vraćen dio usluga HAK-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vraćen dio usluga HAK-a - 3 Vraćen dio usluga HAK-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vraćen dio usluga HAK-a - 4 Vraćen dio usluga HAK-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vraćen dio usluga HAK-a - 5 Galerija 1/5 >>
Iz HAK-a stižu dobre vijesti. Nakon pet dana mrežna stranica ponovno je u funkciji. Međutim, rasplet cijele situacije još se ne nazire.

Iz HAK-a još uvijek ne mogu potvrditi je li došlo do curenja podataka 230 tisuća korisnika kao ni koje sve njihove interne podatke imaju.

Istraga je tajna, izvidi se provode i tajni su. Nije to još riješeno, još uvijek sagledavamo razmjere tog događaja i njegove posljedice", rekao je Alen Vojvodić iz HAK-a.

Ključno pitanje je koliko su koraka hakeri ispred njih.

"Oni nađu određenu ranjivost na sustavu, iskoriste tu ranjivost i zaključaju podatke ključevima koje posjedaju i onda traže otkupninu da bi im vratili podatke ili ukradu podatke i onda prijete za otkupninu da će objaviti podatke koji ne bi trebali biti javni", objasnio je Alen Delić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Pročitajte i ovo Hrvatski autoklub Putne informacije Nakon hakerskog napada, HAK-ova stranica opet u funkciji: "Vidljiva je velika većina ranijeg sadržaja"

Otkupnina se u ovakvim slučajevima traži u kriptovalutama jer tako počinitelji mogu puno lakše zamagliti svoje tragove i zadržati veću razinu anonimnosti.

"Na Lučkom se lakše diše, nema više dužih čekanja, kolona je u popodnevnim satima bila duga oko jedan kilometar. HAC je izašao s najnovijim brojkama, tijekom ovog produženog vikenda do 17 sati ovdje na izlazu Lučko izašlo je nešto više od 96.000 vozila što je ako usporedimo s prošlom godinom oko 500 vozila manje", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Dina Ćevid.

"Razgovarali smo u nedjelju ovdje s vozačima, neki uopće ne znaju da je HAK proteklih dana bio hakiran, jedni već koriste alternativne platforme na kojima se mogu informirati o stanju na cestama. Trećima je najvažnije da su osposobljene kamere te da tako mogu dobiti direktnu sliku o stanju na prometnicama", rekla je reporterka. 

"Iz policije zasad stižu samo šture informacije budući da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku. Međutim, iz HAC-a nam kažu kako još uvijek nisu uspjeli otkriti kako su hakeri ušli u sustav i sve dok to ne riješe postoji mogućnost da ponovo idućih dana budu hakirani", dodala je Ćevid. 

Pročitajte i ovo Andrej Prosoli, Hrvatski autoklub - 2 Proradili telefoni Počeo produženi vikend, HAK i dalje hakiran: "Gužve su već od jutarnjih sati na gotovo svim cestama prema moru"

"Oni koji čekaju na polaganje vozačkog ispita, morat će na to još malo pričekati, a ne zna se do kad. Također uspješnost policije u otkrivanju hakera ovisi i o međunarodnoj suradnji s policijom drugih država, budući da su u ovakvim slučajevima počinitelji uglavnom izvan granica Republike Hrvatske, ali i međunarodnoj pravosudnoj suradnji", zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene