Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kod Doboja pronađena Milovanovićeva kaciga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku kriminalističke obrade u povodu teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića utvrđen je identitet počinitelja koji je na dan ubojstva, na skuteru, u dvorište NCL medija grupe, dovezao eksplozivnu napravu. Pretpostavlja se da je to Željko Milovanović.

Radi se o jednom od prijavljenih počinitelja, koji se nalazi u bijegu i za kojim je, u suradnji hrvatske i bosanskohercegovačke policije u tijeku intenzivna potraga, stoji u priopćenju koje je danas poslao načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojstvo Pukanića Milovanoviću i Guduriću će se suditi u odsustvu Slika nije dostupna 'Milovanović je bio kokošar, ubijao je i žene'

'U vezi s tim zahvaljujemo se građanima na svim do sada upućenim obavijestima o mogućem identitetu osobe sa objavljene snimke nadzornih kamera te napominjemo kako nam pomoć građana u tom smislu više nije potrebna', stoji na kraju kratkog priopćenja.

Nagađalo se da je počinitelj koji je dovezao eksploziv na skuteru Željko Milovanović, kriminalac koji je svojedobno bio pripadnik 'Crvenih beretki' Milorada Ulemeka Legije.

Upravo ta informacija je, čini se potvrđena danas. Policija je kod Doboja pronašla dokaz koji vodi izravno do Milovanovića kao počinitelja koji je skuter s eksplozivom dovezao na parkiralište ispred 'Nacionala'.

'Pronađena je i crna kaciga identična onoj korištenoj tijekom likvidacije Pukanića i Franjića u Zagrebu', kazao je Darko Ilić iz tamošnjeg tužiteljstva. 

>>
'Hadžić na dan ubojstva Pukanića bio s Matanićima i Mafalanijem'

>> Balkan Express: Za ubojstvo Pukanića prijave protiv pet osoba, dvije u bijegu

>> Joca Amsterdam: Hrvati mi žele smjestiti Pukanićevo ubojstvo

>> Pretresi u Doboju u vezi ubojstva Pukanića

Podsjetimo, u Županijski sud u Zagrebu sinoć su privedena trojica od petorice osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nikole Franjića. No, dvojica osumnjičenih, vjerojatno 'ključni igrači' cijele 'operacije', još su u bijegu.

Radi se upravo o Željku Milovanoviću te Bojanu Guduriću, okorjelim kriminalcima dobro poznatim policiji u regiji.

Prilikom operativne akcije 'Balkan Ekspres' pronađen je i čitav arsenal oružja, čiji sadržaj svjedoči da se radi o profesionalcima s odličnim vojnim znanjem.

Počinitelji su dulje vrijeme pratili kretanje i navike Ive Pukanića

Počinitelji su mjesec ili više dana motrili Pukanića i proučavali njegove navike. U tu su svrhu čak unajmili stan u Ilici, u blizini Pukanićevog stana te samo nekoliko stotina metara od kuće u kojoj živi predsjednik RH Stjepan Mesić.

Vjeruje se da je upravo Milovanović, koji je kao specijalac Jedinice za specijalne operacije bio bliski suradnik Milorada Ulemeka Legije, bio ključna osoba u praćenju Pukanića.

Milovanović je dobro poznat srbijanskoj, ali i europskoj policiji - tjeralica za njim objavljena je na stranicama Interpola, ali i na tjeralici osječkog Županijskog suda, koji ga traži zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U medijima se pisalo o više njegovih 'pothvata' u vidu pljački, uglavnom banaka, ali i spektakularnih bjegova iz pritvora, zatvora pa čak i iz sudnice dok je bio pod policijskom pratnjom.

Željko Milovanović bivši je specijalac Milorada Ulemeka Legije

Milovanović je 42-godišnji bivši specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske i BiH, a prema pisanju tiska poznat je pod nadimcima 'Crveni vjetar', 'Gavro' i 'Letač'.

Mediji pišu da je 2003. u Beogradu sudjelovao u spektakularnoj pljački Delta banke iz koje je tada odneseno 1,5 milijuna dinara. U dva navrata je uspio pobjeći nakon uhićenja, jednom s beogradskog suda, a drugi put iz zatvora u Kuli.

Za njim, osim osječkog suda, zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Drugi bjegunac, 27-godišnji Bojan Gudurić, bio je član novosadske kriminalne skupine osumnjičene za razbojstva u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu 2004. i 2005., pišu hrvatski mediji.

Kriminalistička obrada, koja je tek djelomično dovršena, pokazala je da su osumnjičeni tijekom priprema nabavili ukradeni automobil, motrili stan ubijenoga Pukanića u Ilici 107 i poslovni prostor NCL medija grupe u Palmotićevoj 3. 

Ubojice su mjesec dana motrile Pukanića, a iznajmili su i stan kako bi mogli bolje utvrditi njegove navike i kretanje Radi promatranja u blizini mjesta postavljanja eksploziva iznajmili su i stan, pribavili eksplozivnu napravu za ubojstvo te nabavili skuter na kojem su eksplozivnu napravu dovezli do mjesta atentata.

Jedan od počinitelja je na dan ubojstva oko 12,40 sati dovezao skuter u dvorište Nacionala, ostavio ga pokraj automobila kojim se koristio Ivo Pukanić i otišao s tog mjesta. Kad su ostavili eksplozivnu napravu, počinitelji su nastavili promatrati Nacionalovu zgradu i automobil. 

Napravu su aktivirali u 18,27 sati kad su Pukanić i Franjić došli do automobila. Pukanić i Franjić su u eksploziji ubijeni, a dvije osobe su ozlijeđene. Oštećeno je više vozila i zgrada.

Za kazneno djelo teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića i zbog udruživanja radi njegova počinjenja policija je podnijela kaznenu prijavu protiv ukupno pet osoba, te protiv više za sada nepoznatih osoba. 

Od pet prijavljenih za teško ubojstvo i udruživanje troje hrvatskih državljana (Robert i Luka Matanić te Amar Mafalani) je dovedeno u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, a dvojica su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica. Za odbjeglim članovima zločinačke organizacije intenzivno se traga u Hrvatskoj i u susjednim državama. Na konferenciji je rečeno da je srbijanski državljanin, za kojim je raspisana tjeralica, pripadnik određenih vojnih skupina.

Policija je privela još dvije osobe osumnjičene da su pomagale počiniteljima nakon počinjenja kaznenog djela - 54-godišnjeg državljanina Crne Gore i 25-godišnjeg državljanina Srbije. 

Pomagači su stupili u kontakt s počiniteljima, pripremali njihov bijeg i pružali im financijsku pomoć za podmirenje troškova bijega. Oni su se u srijedu, 29. listopada, oko 17 sati sastali s počiniteljima ubojstva nedaleko od granice sa Srbijom, kod Inine benzinske postaje, kada su uhićeni zajedno s počiniteljima.

Tijekom obrade na širem području Zagreba te Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije pretraženo je 17 stanova, kuća, vikendica i vozila, pri čemu je oduzeta veća količina raznovrsnog oružja, mobitela i SIM-kartica. Većina oružja zaplijenjena je u Sisku.

Na području Vukovarsko-srijemske županije uhićeno 11 osoba

Policija je tijekom srijede i četvrtka, 28. i 30. listopada, na području Vukovarsko-srijemske županije i Zagreba uhitila jedanaest osoba u dobi od 24 do 38 godina.

Načelnik Ureda ravnatelja policije rekao je da se kriminalistička obrada intenzivno nastavlja, ne samo u vezi s ubojstvom Pukanića i Franjića nego i, dodao je, zbog drugih kaznenih djela.

Motiv atentata zasad je ostao nepoznat i pred policijom je još opsežan posao, rekao je Borovec.

Dodao je da su svi podaci prikupljeni nakon uhićenja, a budući da su zakonski rokovi za dovršetak kriminalističke obrade kratki, smatra da je potrebno produžiti rokove u kojima policija može zadržati osumnjičenike, posebno ako se radi o katalogu kaznenih djela Uskoka.

Na novinarsko pitanje je li Elvis Hadžić uhićen u Bosni i Hercegovini među privedenima i nalikuje li osobi s fotorobota, Borovec je rekao da ne može govoriti o identitetu, ali je ipak odgovorio rekavši da je ta obrada provedena u sklopu akcije 'Balkan ekspres', no da se ne povezuje s tim kaznenim djelom.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić kazao je da ni jedan od privedenih nije tražio status pokajnika ili krunskog svjedoka, ali da to mogu zatražiti.

Na pitanje je li ubojicama plaćeno za ubojstvo, Šašić je rekao da to ne može komentirati, no dodao je da će biti provjereni svi računi.

Predstavnici policije rekli su da ne mogu govoriti o identitetu osoba te da je identitet bjegunaca također tajna osim ako se sud i Uskok ne dogovore da tjeralica bude javna.

Službenici koji sudjeluju u ovoj operativnoj akciji bit će nagrađeni temeljem Pravilnika o nagrađivanju, rekao je Borovec, zahvalivši građanima i medijima na suradnji. Pohvalio je i suradnju Sigurnosno-obavještajne agencije i Uskoka te je dodao da je u obradi hrvatska policija surađivala s policijama Srbije i BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene