Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Balkan Ekspres: Matanićima i Mafalaniju jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je izvijestila o operativnoj akciji pod imenom Balkan Express. Za djelo teškog ubojstva Ive Pukanića i Nikole Franjića podignute su kaznene prijave protiv pet osoba. Dvojica osumnjičenih još su u bijegu.

Protiv pet osoba podnesene su kaznene prijave zbog teškog ubojstva Ive Pukanića i njegovog kolege Nikole Franjića. Radi se o tri hrvatska državljana, jednom državljaninu Republike Srbije i osobi koja ima državljanstvo Hrvatske i BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića Slika nije dostupna Završne riječi u slučaju Pukanić 'Pukanić je ubijen jer je mogao razotkriti vrh vlasti'

>> Uhićeni u BiH odgovara licu s fotorobota?!

>> Joca Amsterdam: Hrvati mi žele smjestiti Pukanićevo ubojstvo

>> Lice Elvisa Hadžića nije ono s fotorobota

Od njih petero, trojica hrvatskih državljana prebačena su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, dok su dvojica optuženih za ubojstvo u bijegu.

U istražni centar prepraćene su i dvije osobe koje se tereti za pomaganje u zločinu i to 54-godišnjeg državljanina Crne Gore i 25-godišnjeg državljanina Republike Srbije.

Od petero osumnjičenih za ubojstvo Pukanića i Franjića, dvojica atentatora su još u bijegu Svi su saslušani, a trojici osumnjičenika s hrvatskom putovnicom, Robertu i Luku Mataniću te Amaru Mafalaniju, određen je jednomjesečni pritvor. Navodno je jedino Robert Matanić dao iskaz, doznajemo da se, kao i u policiji, izjasnio da nije kriv, dok su se Luka Matanić i Amar Malafani branili šutnjom.

'Moj klijent se branio šutnjom i dobio je jednomjesečni pritvor', potvrdio nam je Malafanijev odvjetnik Zoran Stjepanović.

Pomagači Milenko Kuzmanović, koji se brani sam te Svetozar Đurović, kojeg brani Krešimir Krsnik, izjasnili su se da nisu krivi i određeno im je 48-satno zadržavanje.

'Određeno im je zadržavanje u trajanju od 48 sati i sud sada čeka zahtjev za provođenje istražnih radnji', rekao nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

U međuvremenu istražni zahtjev od strane USKOK-a je stigao.

U zahtjevu se navodi kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici članovi zločinačke organizacije koju su organizirale za sada nepoznate osobe, radi činjenja teških kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi u Hrvatskoj i susjednim državama.

Osnovano se sumnja da su polovicom 2008. godine, kada je za novčanu nagradu naručena likvidacija I. P. (Ive Pukanića), osumnjičeni 42-godišnjak (Milovanović) i 27-godišnjak (Gudurić) radi planiranja likvidacije došli u Zagreb.

Sukladno dogovoru, osumnjičeni 31-godišnjak (Robert Matanić), 24-godišnjak (Luka Matanić) i 26-godišnjak (Amir Mafalani) su im pribavili potrebna sredstva i našli smještaj, a potom su zajedno pratili kretanje I. P. (Ive Pukanića) po Zagrebu. Na osnovu praćenja odlučili su ga usmrtiti na parkiralištu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu gdje je redovito parkirao vozila koja je koristio. 

Privedeni na Županijski sud u Zagrebu

Identitet privedenih, inače, policija nije otkrila, no neslužbeno se doznaje da su to Robert i Luka Matanić te Amar Mafalani koje se terete za teško ubojstvo. Također se neslužbeno doznaje da se za pomaganje terete Svetozar Đurović (Crna Gora) i Milenko Kuzmanović (Srbija). Njih dvojica su se 29. listopada oko 17 sati susreli s počiniteljima ubojstva u blizini granice sa Srbijom, kada su svi uhićeni.

Tijekom srijede i četvrtka policija je uhitila 11 osoba u dobi od 24 do 38 godina, a tijekom obrade na širem području Zagreba, Ličko- senjske i Sisačko- moslavačke županije provedeno je 17 pretraga stanova, kuća, vikendica i vozil, pri čemu je pronađeno više raznih vrsta oružj, mobitela i sim kartica, koje jepolicija pokazala na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

I tijekom današnjeg dana u Zagrebu, ali i na širem području Hrvatske te BiH vodila se velika operacija uhićenja i izvida u vezi sa atentatom na Ivu Pukanića u kojem je s Pukanićem smrtno stradai i Nikola Franjić.

U Velikoj Kladuši uhićen je 35-godišnji Elvis Hadžić, kojeg se također sumnjiči da je sudjelovao u atentatu. U njegovoj je kući pronađen i eksploziv, a određen mu je jednomjesečni pritvor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene