Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o COVID potvrdama

Mostovci objavili: "Skupili smo 400.000 potpisa, tresem se od radosti i uzbuđenja"

Aktualno Galerija Prikupljanje potpisa za referendum - 2 Prikupljanje potpisa za referendum - 2 Foto: DNEVNIK.hr Most Most Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov Božo Petrov Foto: DNEVNIK.hr +0 Marin Miletić Galerija 1/4 >>
Most je objavio da je za referendum o COVID potvrdama prikupljeno više od 400.000 potpisa.

Most je objavio informaciju o netom završenom prikupljanju potpisa referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije".

Božo Petrov je kazao da su uspjeli. "Uspjeli smo! Obje referendumske inicijative imaju i više nego dovoljno potpisa. 24. siječnja potpise nosimo u Sabor", najavio je Petrov.

Skupili više od 400.000 potpisa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BURNO U SABORU Žustra rasprava o provjeri potpisa za referendum o COVID potvrdama: Đakić napao Grbina, Jandroković ga izbacio iz sabornice Ivan Malenica nakon koalicijskog sastanka Malenica: "Imam podršku Mosta oko novog Zakona o referendumu"

Marin Miletić zahvalio se svima koji su svojim doprinosima pridonijeli "pobjedi građana Hrvatske".

"Skupili smo 400.000 potpisa, tresem se od radosti i uzbuđenja, da smo u prosincu, sami protiv svih, skupili više od 400.000 potpisa", rekao je Miletić.

"Imamo tri radna dana iza nas, u kojima smo prikupljali i analizirali podatke s terena. Nakon 5. siječnja nastavljamo s obradom podataka", dodao je i naglasio da će 24. siječnja predati sve provjerene potpise.

Kako je rekao, uvjeti za sakupljanje potpisa bili su vrlo zahtjevni, no uspjeli su.

Očekuju raspisivanje referenduma

Na presici su se iz Mosta zahvalili volonterima, pogotovo ženama koje su dale svoje vrijeme i trud za prikupljanje potpisa.

"Želimo istaknuti da se, nakon što smo objavili da smo prikupili potreban broj potpisa, odustalo od odluke kojom bi samo COVID potvrde vrijedile od 4. siječnja. Vidimo i da ministar zdravstva Vili Beroš, suprotno preporukama iz Europe, najavljuje ublažavanje mjera za blagdane. Osim toga, premijer Plenković je nenadano odriješio kesu i najavio financijsku potporu za iseljenike koji se vrate u Hrvatsku", kazala je Marija Raspudić Selak.

"Sada vidimo da su sve njihove odluke dosada bile političke prirode, a ne zdravstvene. Zbog toga je bitan referendum u kojemu će se građani izboriti za kvalitetnije upravljanje Hrvatskom", dodala je.

"Osim tog posrednog učinka koji je već sada vidljiv, očekujemo i raspisivanje referenduma i priliku da građani Hrvatske daju svoje mišljenje o upravljanju pandemijom i COVID potvrdama, koje su donesene nestručno, neepidemiološki i diskriminirajuće, što je razlog zbog kojih ih treba ukinuti", rekla je.

"Imamo jasnu poruku građana Hrvatske da žele da ih se pita o upravljanju zemljom tijekom epidemije. U zakonu postoji mogućnost da premijer raspiše savjetodavni referendum i vidi što građani misle o ovim pitanjima, ali on je to izbjegao učiniti. Poruka građana je nedvosmislena, žele da ih se pita, jedini tko je gluh na to je premijer Andrej Plenković, koji sve više razgolićuje svoje diktatorske osobine", naglasila je Selak Raspudić.

"Munjevita reakcija nakon uvođenja COVID potvrda"

Nino Raspudić kazao je kako je inicijativa bila "munjevita reakcija nakon uvođenja COVID potvrda".

"Sve što se događalo posljednjih par tjedana dovest će do dubinskih promjena u Hrvatskoj. Danas je dan kad se radujemo i opuštamo, podvlačit će se crta i analizirat će se sve što je tko radio u zadnjih par tjedana", rekao je Raspudić.

Predat će samo pravovaljane potpise

Na pitanje novinara o tome je li 400.000 potpisa, kao granični broj potrebnih potpisa, dovoljan, Nikola Grmoja je rekao da je pritisak javnosti i građana velik pa se neće ponoviti priča od posljednjeg prikupljanja potpisa.

"Znamo što je vlast tada napravila i kada predamo potpise, predat ćemo samo pravovaljane potpise koje smo mi pregledali. Uvjeravam građane da mogu mirno proslaviti Božić, mi referendum imamo. Ako oni na vlasti kojim makinacijama pokušaju zaustaviti referendum, ja im to nikako ne savjetujem", rekao je Grmoja.

"U nikakvim performansima mi sigurno nećemo sudjelovati, ovo je ozbiljna stvar. Premijer se pogubio i zaziva da istresamo kamionom potpise. Neki drugi su istresali pred Markovim trgom različite stvari, mi to nećemo. Mi smo ozbiljna i konstruktivna opozicija vlasti i mi ćemo kroz institucije i uz pravi nadzor onoga što će se raditi napraviti sve kako treba", dodao je.

"U danima pred nama ćemo napraviti sve što treba oko potpisa, a onda i predložiti način na koji smatramo da se trebalo prebrojati potpise", istaknuo je Grmoja i dodao da će pregledavanje potpisa napraviti u dvadesetak dana nakon 4. siječnja.

Referendum već u veljači?

"Očekujemo da i Vlada taj posao odradi u istom razdoblju u kojem smo mi obavili prebrojavanje potpisa, pa bi referendum mogao biti već u veljači", rekao je Grmoja.

"Vidjeli ste kolika je nervoza kod premijera, to pokazuje koliko se boje naroda, a ne bi se trebali bojati naroda, nego s njim razgovarati. Oni bi trebali narod pitati za mišljenje. Ova vlast, kao i sve dosadašnje, boje se referenduma", kazao je Grmoja.

"Mi smo sretni i radosni, pozivamo naše volontere i građane da se odmore za Božić, a neki će imati nemiran Božić. Oni su sami za to odgovorni. Mogli su narod ranije pitati, pa ne bi došli u ovakvu situaciju", rekao je i istaknuo da će predati samo pravovaljane potpise.

"Za svaki potpis koji oni proglase nevažećim morat će dokazati zašto je nevažeći", rekao je Grmoja i dodao da hrvatski građani to zaslužuju.

Na pitanje novinara misli li da će se nešto promijeniti nakon referenduma, navodi: "To su poruke ljudi koji su na rubu očaja." 

Objavili da su prikupili dovoljno potpisa

Mostov Nikola Grmoja objavio je još u nedjelju da je, prema prvim informacijama, prikupljeno dovoljno potpisa za referendum o COVID potvrdama.

Ustavni sud u utorak je odlučio da je uvođenje digitalnih COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Nakon te odluke Ustavnog suda iz Mosta poručuju kako to nema nikakve veze s njihovim referendumom. Istaknuli su i kako se nadaju da neće biti politikanstva pri odlučivanju o ustavnosti njihova referenduma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene