Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cijeli slučaj potpuno pogrešan'

MOL o istražnom zatvoru Zsoltu Hernadiju: To je zastrašivanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz MOL-a su reagirali na danšnju odluku zagrebačkog Županijskog suda da predsjedniku uprave te mađarske kompanije odredi istražni zatvor.

Glavni pravni savjetnik MOL Grupe Pal Kara izjavio je danas da nije upoznat sa zahtjevima hrvatskih vlasti za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, a smatra da je cijeli slučaj potpuno pogrešan i čini mu se da je pokrenut s namjerom zastrašivanja tvrtke i predsjednika Uprave MOL-a.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Slika nije dostupna Stvar pravosuđa Ministar Miljenić: O Hernadiju se nema što razgovarati

'Nisam upoznat sa zahtjevima hrvatskih vlasti za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a o toj temi. Glasine koje se objavljuju u medijima nikada nisu bile čvrsta osnova za bilo kakvu reakciju s naše strane', navodi Kara u pisanoj izjavi.

>> Sud odobrio Bajićev zahtjev - istražni zatvor za Hernadija

Izjavu je dao upitan za komentar vijesti da je zagrebački Županijski sud danas odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

'Prema mom tumačenju, sud u Hrvatskoj pokušava opravdati određivanje istražnog zatvora navodnom opasnošću od bijega, a ta je tvrdnja bezrazložna i neosnovana', tvrdi Kara.

Ističe kako smatra da je 'cijeli slučaj potpuno pogrešan i čini se da je pokrenut s namjerom zastrašivanja tvrtke i predsjednika Uprave'.

'Želim naglasiti da je, po mom mišljenju, u ovome slučaju jedina pravna osnova odluka mađarskih vlasti koje su obustavile postupak u siječnju 2012. nakon temeljite istrage u kojoj nisu utvrdile nikakvo kriminalno djelovanje i odbile daljnje istraživanje tvrdnji koje su zapravo nagađanja i neosnovane optužbe', navodi glavni pravni savjetnik MOL Grupe Pal Kara, koji je i član Uprave Ine.

Zagrebački Županijski sud danas je, na prijedlog USKOK-a, odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Nakon što je sudac istrage, zbog opasnosti od bijega, Hernadiju odredio istražni zatvor za njim se može raspisati tjeralica i uhidbeni nalog.

Na taj korak tužiteljstvo se odlučilo nakon što je Mađarska Hernadiju nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene