Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1024 zatočenih i nestalih

Mnogi su već i umrli, a da nisu doznali istinu o najmilijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa slikama sinova, očeva, braće, vukovarske majke stigle su na sastanak s Tadićem iznijeti svoje tužne priče.

Marija Jambreković iz Čepina je sina izgubila prije 19 godina. Još uvijek ga nije našla. 'Ja mislim da će biti nekog pomaka jer vidim da su oba predsjednika zainteresirana da se pomakne s mrtve točke', uvjerena je Marija.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

'Razgovarali smo o možda najbolnijem pitanju odnosa između Srbije i Hrvatske. Čuli smo teške priče o tragičnim sudbinama ljudi i mislim da nitko nije otišao iz prostorije ravnodušan', prokomentirao je predsjednik Ivo Josipović. 'Predsjednik Josipović i ja imamo dužnost da čitav ovaj proces koji ima tragičnu dimenziju 90-ih godina preokrenemo u jedan proces pomirenja', rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Pitanje zatočenih i nestalih najbolnije je pitanje odnosa dviju zemalja. Svaka priča jednako je tužna. 'Mi živimo uvijek s nekom nadom. Mi već 19 godina živimo s nadom da će se doći do istine', poručila je Marija Šestan uz Vukovara. 'Iznijeli su probleme s kojima se susreću i koji ih opterećuju sve ove godine', rekao je Ivica Pšenica.

1024 osobe na popisu

A problema ima mnogo. Još uvijek 1024 osobe su na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz 1991. i 1992. godine. 'Svakako da je svaka žrtva žrtva. Svakoj žrtvi treba odati poštovanje. Razumjeti svaku obitelj', smatra premijerka Jadranka Kosor.

Srbijanski predsjednik u Hrvatsku je donio dio medicinske dokumentacije iz vukovarske bolnice. 'Mi ćemo sad analizirati što su donijeli i vidjeti da li je to sve ili ne, ali to je važan korak. Pa ćemo vidjeti da li ćemo raditi na tome', pojasnila je Vesna Bosanac, prva ravnateljica vukovarske bolnice.

Detalji iz prestrašnih dana opsade Vukovara još uvijek su friški. Nema oružja koje nije bilo upereno u grad heroj, istaknula je premijerka zadovoljna sastankom. 'Iznimno sam ponosna na atmosferu dostojanstva. Govorili su samo činjenice, činjenice o vremenu koje su proživjeli, o trenucima odvođenja, opsadi', rekla je premijerka. 'Znamo da srce svake majke jednako plače za svojim nestalim sinom ili kćerkom', rekao je Josipović.

Treba okrenuti još puno stranica

Nakon sastanka nabijenog emocijama, srbijanski predsjednik istaknuo je koliko je važno da se istinom osvijetle devedesete godine. 'Da nitko tko je kriv ne ostane nekažnjen, da nitko tko je nevin ne bude s nepravom osuđen i da svaka pravda bude zadovoljena', smatra Tadić.

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

>> 'Nisam se ispričao zbog Bruxellesa, nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi'

Knjiga pomirenja dviju zemalja već je otvorena. Treba još okrenuti puno stranica. Ova s nestalima definitivno je jedna od najtežih i najbolnijih, jer obitelji nisu završile proces žalovanja. Mnogi roditelji su već i umrli, a da nisu doznali istinu o svojim najmilijima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene