Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paulin Dvor ne umanjuje Vukovar

'Nisam se ispričao zbog Bruxellesa, ne treba nas tjerati da budemo ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović je rekao kako posjet Paulinu Dvoru ne umanjuje značenje vukovarske tragedije.

'Nitko me nije natjerao na ovo, nikakav Bruxelles ni Washington, ovo je naš čin. Nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi', rekao je Tadić. Dodao je kako ga nitko ne treba tjerati da ode u Vukovar ili Srebrenicu jer je to njegova moralna obaveza kao građanina Borisa Tadića, koji je predsjednik Srbije.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Slika nije dostupna 'To može donijeti samo dobro' Milanović: Ovo u Vukovaru može donijeti samo dobro

'Sretan sam što imam čovjeka koji razumije ovaj politički i ljudski jezik i filozofiju, Ivu Josipovića. Moramo rušiti još mnogo barijera kako bi došli do pomirenja srpskog i hrvatskog naroda. To nam treba biti cilj', istakao je Tadić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je pitanje nestalih osoba možda najbolnije pitanje odnosa Hrvatske i Srbije. 'Jasan rezultat sastanka je nedvojbena volja i Hrvatske i Srbije i svih predstavnika vlasti dviju zemalja da tragaju za nestalima, da se utvrdi njihova sudbina bez obzira na nacionalnost', rekao je Josipović u zajedničkoj izjavi s Tadićem.

'Vrijeme za uhićenje Mladića i Hadžića bilo je 'jučer''

Ako se oni nalaze na teritoriju Srbije, što ja doista iskreno želim, oni će sigurno biti uhićeni, ustvrdio je srbijanski predsjednik. Boris Tadić je rekao kako je uhićenje optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića bilo 'jučer, prekjučer i svih ovih godina' i ustvrdio kako Srbija sve čini da dovrši taj proces. 'Znam da postoje mnoge predrasude i velika nevjerica kao posljedica ratnih zbivanja, ali budite uvjereni da institucije Republike Srbije i ja osobno činimo sve da dovršimo taj proces u kojem smo od 46 optuženih za ratne zločine uhitili 44', rekao je Tadić.

'Hrvatska danas traži svoje građane i hrvatske i srpske nacionalnosti, jer znamo da svaka majka jednako plače za nestalim sinom ili kćeri', rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik napomenuo je kako od sastanka očekuje puno, da i Hrvatska i Srbija intenziviraju rad na pronalaženju nestalih osoba, izrazivši uvjerenje da u obje zemlje ne nedostaje volje i odlučnosti da se utvrdi sudbina nestalih. Srbijanski predsjednik Tadić rekao je da on i Josipović imaju dužnost i obvezu preokrenuti cijeli tragični proces između Srbije i Hrvatske iz 90-ih godina u proces pomirenja i boljeg međusobnog razumijevanja.

>> Šeks: Tadićeva izjava je izvrsna

>> 'Ne želimo 'svoje' i 'njihove' kafiće, nego budućnost'

Da bi se to ostvarilo, nužno je istinom osvijetliti 90-te godine, da nitko tko je kriv, ne ostane nekažnjen i da nitko tko je nevin, ne bude neopravdano osuđen', kazao je Tadić. Srbijanski predsjednik potvrdio je kako obje zemlje moraju poduzeti sve da nestane neizvjesnost u svih ljudi koji i danas tuguju za svojim bližnjima čija se sudbina ne zna.

'Ne postoje razlozi koji bi sprječili otkrivanje istine'

'Govorit ću za svoju zemlju - u Srbiji ne postoji nijedan razlog, niti politička volja koji bi spriječili otkrivanje cijele istine', rekao je. Rekao je da je s predstavnicima srbijanske strane zajedničkog povjerenstva koje traga za tim odgovorima u Vukovar donio dio dokumenata o vukovarskoj bolnici, najavivši kako će se potraga za ostalim dokumentima nastaviti kako bi se omogućila prilika da se odgonetne sudbina nestalih.

'Danas šaljemo poruku ne samo svojim sunarodnjacima obiju nacionalnosti već i međunarodnoj javnosti, jer ih želimo sve uvjeriti da je ovo prostor na kojem se poštuju zajedničke vrijednosti', rekao je srbijanski predsjednik.

'Vukovar je svetinja i Hrvatima i Srbima'

'Vukovar je naš simbol, naša svetinja, a siguran sam da je jednako velika svetinja i Srbima koji ovdje žive', rekao je Josipović u zajedničkoj izjavi za novinare s Borisom Tadićem nakon sastanka s predstavnicima Udruge žrtava rata. Hrvatski predsjednik izrazio je uvjerenje da će svi koji razmišljaju o budućnosti pozdraviti njegov i Tadićev odlazak u Paulin Dvor, mjesto nedaleko od Osijeka u kojem su prosincu 1991. pripadnici hrvatske vojske ubili 19 civila, većinom srpske nacionalnosti.

'Pomirenje podrazumijeva razumijevanje patnje i drugih', rekao je Josipović. Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić ocijenio je da oni koji smatraju da je ovdje riječ o matematičkoj usporedbi zločina i broja žrtava nisu dobro razumjeli koja je svrha današnjeg dana. 'Svi koji uspoređuju žrtve i zločine duboko griješe. Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravnoteži, već pokušavamo uspostaviti etičku ravnotežu u našim odnosima', rekao je Tadić novinarima.

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

>> Vukovarci o Tadiću sve najbolje

Srbijanski predsjednik ocijenio je kako bi svaki drukčiji put bio pogrešan i vodio u prebrojavanja bez kraja. 'Kad bismo ušli u takav proces, nikad se ne bismo uspjeli pomiriti', rekao je Tadić.

'S posjetom Tadića RH i Srbija otvaraju novu knjigu'

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor ocijenila je u Vukovaru kako je posjet srbijansklog predsjednika Borisa Tadića istočnoj Hrvatskoj važan trenutak u odnosima dviju zemalja te kako se tim posjetom u odnosima između Hrvatske i Srbije otvara 'jedna nova knjiga'.

'Sa zadovoljstvom pozdravljam sve ono što je srbijanski predsjednik Boris Tadić izgovorio na Ovčari, jednoj od najvećih masovnih grobnica, kao i što se poklonio žrtvi hrvatskih branitelja i civila Vukovara u kojem je u Domovinskom ratu poginulo, po još uvijek nepotpunim podatcima, oko 1700 hrvatskih branitelja i civila', izjavila je Kosor novinarima nakon sastanka s predstavnicima stradalničkih udruga. Sastanku su osim premijerke nazočili i predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić.

Kosor je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatskoj vraćen dio dokumentacije odnesen iz vukovarske bolnice 1991. čemu je, po njezinim riječima, bio posvećen najveći dio sastanka sa stradalničkim udrugama. 'Jako sam ponosna na dostojanstvo kojim su predstvanici udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila dočekali predsjednika Tadića i govorili o svojoj tragediji i patnji te s vjerom kako će dolazak predsjednika Tadića pomoći da se rasvijetli sudbina 1024 osobe s popisa zatočenih i nestalih. Vraćanje dokumentacije Hrvatskoj ajko je važno', kazala je.

Na pitanje novinara je li tijekom susreta 'oči u oči' sa srbijanskim predsjednikom Tadićem bilo govora o mogućnosti da Hrvatska povuče tužbu za ratni zločin i genocid protiv Srbije, Kosor je podsjetila kako odluku o tome donosi hrvatska vlada koja međutim o tom pitanju, istaknula je, još nije razgovarala. Zamoljena da komentira odlazak predsjednika Tadića u Paulin Dvor, kazala je kako 'su se dvojica predsjednika dogovorila o tome' te ona 'nema tu ništa komentirati'. Naglasila je međutim kako je 'svaka žrtva žrtva i da svakoj žrtvi treba odati poštovanje'.

Također je kazala kako se razgovaralo i o uspostavi 'trilaterale' između nje, slovenskog premijera Boruta Pahora i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, izrazivši uvjerenje kako će uskoro doći i do tog sastanka. Sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednicima Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem nazočni su bili predstavnici Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge 'Vukovarske majke' te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene