444336
444336
444336
444336
444336

'TO JE MASOVNO UBOJSTVO Nasilje postaje svakodnevica i na to se moramo navikavati'

  • , 23.07.2016., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Profesor Mirko Bilandžić, za Dnevnik Nove TV komentirao je napad u Njemačkoj.

 
 
 
 
Bilandžić o novom licu terorizma (Video: Dnevnik Nove TV)
Bilandžić o novom licu terorizma (Video: Dnevnik Nove TV)

U ovom napadu nema zasad utvrđene veze s islamističkim skupinama, je li ovo neko novo lice terorizma?

Mislim da prema rezultatima dosadašnje istrage uopće ne možemo govoriti o terorizmu, možemo tek govoriti o terorističkom aktu, jednom aktu nasilja koji ima elemente psihoze i širenja straha gdje ima oko aktera, pojedinca, koji je očigledno organizacijski i ideološki djelovao sam i to više ukazuje na fenomen koji se naziva masovno ubojstvo, prije nego terorizam.

Kakva je uopće mogućnost sprečavanja ovakvih napada? Vidimo da je Njemačka policija iznimno brzo reagirala, ali kako se to može spriječiti?

Naravno da se to može spriječiti, ali to će zahtijevati jednu širu ekstenziju vlasti države u analize svih socijalnih skupina gdje bi se analizirale sve moguće grupacije iz kojih takvi pojedinci mogu doći. Naravno, uvijek ostaje dilema je li moguće to eliminirati s obzirom da se očigledno radi o pojedincima koji su inducirani, potaknuti nečim, dakle naprosto, u određenom trenutku nešto učine ovakvog tipa. Ili ako uzmemo analizu Hollandea koji kaže da je danas u svim slučajevima riječ o pojedincima koji imaju problema sa psihičkom nestabilnošću, a to je nažalost nepredvidivo.

Prošli tjedan napad u Nici, ponedjeljak napad sjekirom u vlaku, sada Muenchen. Mogu li zemlje Europske unije rješenje tražiti u nekom obliku suradnje i kakvom?

Ta suradnja postoji, ona će se sigurno intenzivirati, ali ovdje se ne radi o nečem prekograničnom. U svim slučajevima imamo državljane tih država, imamo ljude koji žive u tim državama, duže ili kraće razdoblje, koji žive u tim socijalnim grupacijama, na tim područjima i očigledno u jednoj liniji povezanosti, između osobnih, personalnih karakteristika i socijalnog okruženja da se događa ovakvo nešto, očigledno i simbolički inspirirano s jednim slučajem, a to je slučaj Breivika od prije pet godina. Očigledno slučaj ukazuje na taj tip masovnog ubojstva.

Kako normalno živjeti, a znati da se ovakav napad može dogoditi bilo gdje, u bilo kojem trenutku?

Očigledno nasilje postaje dio svakodnevice, očigledno terorizam u Europi postaje dio svakodnevice, jer smo mi u posljednje vrijeme sve više senzibilizirani i na ovakav tip masovnih ubojstva ali i na klasični terorizam i naprosto se na to moramo navikavati. Terorizam na bira ni mjesto ni vrijeme i mi ćemo naprosto, nažalost i dalje biti suočeni s terorističkim djelovanjem na ovom području. Naravno, ovdje ima još jedna specifičnost, koja je dodatna dimenzija širenja straha i psihoze, a to je lažno preuzimanje odgovornosti za nešto što nema veze s terorističkim organizacijama i to ej tipično što Islamska država u posljednje vrijeme radi, što je inače jedna nova paradigma kod terorističkih organizacija gdje svaki akt koji se njima uklapa u ciljeve, a prije svega je to destabilizacija zapada, oni ga preuzimaju kao svoj iako s tim nemaju nikakve veze.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se