444309
444309
444309
444309
444309

Ovakve napade se ne može spriječiti, ne možemo znati što se kuha u nestabilnoj osobi

  • , 23.07.2016., 12:12
  • Autor:
  • komentara

Profesor doktor Vlado Azinović je na temelju dobivenih informacija izrazio sumnju da je ubojica ipak bio mladić s psihosocijalnim problemima.

 
 
 
 
Profesor doktor Vlado Azinović, stručnjak za geopolitiku i terorizam, prokomentirao je tragediju u Münchenu (Video: Dnevnik.hr)
Profesor doktor Vlado Azinović, stručnjak za geopolitiku i terorizam, prokomentirao je tragediju u Münchenu (Video: Dnevnik.hr)

Profesor doktor Vlado Azinović, stručnjak za geopolitiku i terorizam, prokomentirao je tragediju u Münchenu u izvanrednim vijestima Nove TV.

Azinović je istaknuo da u ovom slučaju možda  ne govorimo o klasičnom terorističkom aktu, te da svakako u obzir moramo uzeti mogućnost da je ubojica, 18-godišnji Nijemac iranskog podrijetla, bio psihički nestabilan.

"Vrlo je teško u ovom trenutku reći o čemu se radi. Naime, da li je nešto terorizam ili ne, procjenjuje se prema motivu. Ako je motiv za ovaj čin bio politički, onda se može govoriti o terorizmu. Međutim, po svemu sudeći, a zaključujemo na temelju informacija koje smo dosad dobili, radi se o osobi koja je ipak imala psihosocijalnih problema i moguće je da je u trenutku rastrojstva pala u akutnu psihozu te se u takvom stanju odlučila za ovu vrstu nasilja", rekao je Azinović.

Je li uopće moguće spriječiti ovakve napade?

"Nažalost, nije. Jako puno pažnje će se trebati posvetiti ovoj vrsti izazova jer one u posljednje vrijeme dolaze od osoba koje ni na koji način nisu pod policijskim radarom, kao niti pod radarom obavještajnih službi. Motre se aktivnosti krugova povezanih ideološki s Al-Kaidom i Islamskom državom, međutim naprosto je nemoguće znati kada će i kako u nečijoj glavi zazvoniti poziv za nasiljem od Isil-a iz Iraka i Sirije, odnosno kako će osoba koja ima problema s mentalnim zdravljem doživjeti aktove nasilja o kojima mediji svakodnevno izvještavaju.

Takve osoba možda ima potrebu samoj sebi dokazati da je važna, da je vrijedna, da ima smisao. Čini se da ova vrsta izazova postaje podjednako zanimljiva psiholozima i psihijatrima, kao što je u posljednje vrijeme i stručnjacima za sigurnost".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se