Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Ustavni sud

Lederer ministrici Zlatar: Ako Zagrebu uzimate HNK, preuzmite i račune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intendantica zagrebačkog HNK-a Ana Lederer uputila je otvoreno pismo javnosti u kojemu izražava nezadovoljstvo Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o kazalištima, koji je Ministarstvo kulture uputilo na javnu raspravu.

Lederer ističe ' kako je jedini cilj prijedloga Gradu Zagrebu oduzeti pravo suodlučivanja i upravljanja zagrebačkim HNK-om, kojemu je 49 postotni suvlasnik.'. Intendantica nadalje u pismu proziva ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, kako njezin prijedlog izmjena Zakona o kazalištima 'nije sukladan temeljnim načelima Ustava RH : načelu razmjernosti, jamstvu na slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zajamčenom prava na lokalnu i regionalnu samoupravu',  te najavljuje da će u slučaju donošenja zakona pokrenuti 'odgovarajući postupak pred Ustavnim sudom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politika vs. kultura Intendantica HNK na mukama: Ministrica kulture je ne želi dok je Bandić podržava Slika nije dostupna Rat priopćenjima Ministrica kulture Anu Lederer optužila da prejudicira ishod javne rasprave

>> Poruka s prosvjeda: 'Jel' vam se hoće (V)Lado da nas ne bu više?'

' Suprotno očekivanjima hrvatskih kazalištaraca, da se novim kazališnim zakonom stvore pretpostavke za prijeko potrebno restrukturiranje hrvatskoga kazališta, ministrica nudi prijedlog koji se isključivo odnosi na proceduru izbora intendanta HNK u Zagrebu i minoriziranje uloge Kazališnog vijeća' , piše Lederer.  Predložene izmjene zakona, upućene u javnu raspravu, predviđaju da intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture, te da ista osoba može biti imenovana na tu dužnost u najviše - dva mandata.  Ocijenivši takav prijedlog 'skandaloznim', Lederer piše da se pravo suodlučivanja i upravljanja oduzima jedino Gradu Zagrebu, koji bi, navodi, 'postao jedini hrvatski grad, koji je isključen kao partner u ingerencijama kako izbora intendanta, tako i donošenja svih bitnih odluka vezanih uz funkcioniranje HNK' . Zagrebu bi, ističe, preostala samo obaveza da u jednakoj mjeri financira rad HNK, a da o trošenju i druge polovice novca potrebnog za funkcioniranje HNK sada odlučuje netko drugi.

Drugi mandat intendantice zagrebačkog HNK istječe u rujnu ove godine. Dosad su provedena četiri natječaja za novog intendanta te kazališne kuće, dva su natječaja poništena zbog proceduralnih pogrešaka, a na dva je Kazališno vijeće za intendanticu predložilo Lederer. Ministrica kulture oba je puta odbila taj prijedlog, dok ga je gradonačelnik Bandić oba puta prihvatio. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene