Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rezanja, no...

Orepić najavio racionalizaciju u MUP-u: 'Ima prostora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio promjene u MUP-u.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepiću 13 sati održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o promjenama u MUP-u te je, nakon što je u više navrata komentirao kako nema prostora za promjene i uštede, najavio rezanja.

'Raspolagat ćemo s manje sredstava, apsolutna vrijednost ostaje ista , ali u startu ćemo biti manji za nekakvih 170 milijuna. Međutim mi to možemo nadomjestiti reorganizacijom troškova unutar ministarstva. Ima prostora u proračunu kad govorimo o MUP-u, da se izvrši ta obveza i jednostavno to je naša zadaće i zato smo tu', rekao je ministar Orepić.

'Radit ćemo racionalnije, bolje i operativnije. Višak, u tom kontekstu, ćemo nastojati odmaknuti od naše svakodnevnice tako da ćemo troškove svesti na razinu potrebitog', kazao je ministar.

Ministar je već ranije, govoreći o proračunu, istaknuo da se sve može dirati osim standarda ljudi. Kako je kazao u intervjuu za Dnevnik Nove TV, u tom dijelu ima najmanje prostora te kako će to pokušati maksimalno zaštiti.

'Kad sam došao na dužnost uočio sam jedan, po meni, bit ću slobodan reći, nepravedan srazmjer u odnosu policijskog službenika i carinika treće vrste. Razlika u koeficjentima je značajna, što je nedopustivo. Svjestan sam da mi u ovom trenutku nemamo novaca, mi nećemo posezati u državni proračun, ali ćemo uistinu malo pravednije rasporediti ono s čim raspolažemo. Ministarstvo unitarnjih poslova ćemo rasporediti da barem težimo izjednačiti najmanju policijsku plaću, policijskog službenika sa carinikom treće vrste. Policijski službenik ima koeficjent 0.776, a carinik treće vrste ima 0.867', kazao je ministar.

A kao prvi korak najavio je reorganizaciju primanja i dodatak. 

'Na taj ćemo naćin negdje, koliko procedure budu dozvoljavale, oko 1. svibnja imati taj skok na koeficijent 0.8. To obuhvaća 5917 plicijskih službenika i to je prosječno 226 kuna povećanje, ali kažem cilj je izjednačiti jer smatram da je to jedna razina koja mora biti jednaka', kazao je.

Najavio sastanak s Pupovcem

Osim što je izjavio da će se smanjenje proračuna njegova ministarstva nadomjestiti reorganizacijom troškova, najavio je i skori sastanak s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem koji je izjavio da je u prošloj godini zabilježeno povećanje etnički motoviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje protiv Srba u Hrvatskoj.

"U vrlo skorom trenutku ću organizirati sastanak s Pupovcem i vidjeti točno što misli. Budite sigurni da će hrvatska policija postupiti u skladu s civilizacijskim normama", kazao je Orepić u izjavi za novinare u sjedištu MUP-a.

Iako se očekivalo da će na konferenciji govoriti o koracima i mjerama koje će Hrvatska poduzeti po pitanju migrantske krize s obzirom na odluke donesene na sastanku Europske unije i Turske, ministar Orepić kazao je kako o tome ne želi govoriti bez nazočnosti premijera Oreškovića. Zajednička konferencija očekuje se u 14 sati.

Podsjećamo, balkanska migrantska ruta preko koje je proteklih mjeseci u Europu ušlo više od milijun migranata se zatvara nakon što su zemlje na njoj u utorak objavile jačanje mjera u obrani svojih granica.

Slovenija je ponovno pooštrila svoje mjere protiv ilegalnih migranata od ponoći, što znači da će u zemlju moći ući samo migranti s važećim putovnicama i vizama ili oni koji će zatražiti azil. Srbija je u međuvremenu objavila da uvodi slične mjere na granici s Makedonijom i Bugarskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene