Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neobična odluka suda'

Purda loše primio vijest, bio je uvjeren u dobar ishod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ocijenio je da je Sud BiH trebao pričekati s donošenjem nepravomoćne odluke o izručenju hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji.

Sud u Sarajevu je konstatirao da je njima Srbija navela tri dokaza, no oni nisu istraživali o čemu se radi. Njihova odluka je napisana na dvije strane i jako im je važno da Tihomir Purda nije državljanin BiH i da nije počinio zločin na teritoriju BiH. Ipak, odluka je donešena i rok za žalbu je tri dana nakon čega slučaj ide na apelacijski sud u kojem će biti tri suca, po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Premijerka uvijek ispuni obećanje' Purda najavio da će tužiti Srbiju Slika nije dostupna Građani ogorčeni presudom generalima VIDEO: 'Evo vam hrvatski narode, Bog nas može samo spasiti'

Kako doznajemo, suci će biti izabrani uz pomoć kompjutorskog sustava kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice. Na kraju, konačnu odluku svojim potpisom donosi ministar pravde BiH Bariša Čolak koji nije htio komentirati slučaj, no nije mogao skriti iznenađenje brzinom kojom je odluka donešena.

>> Purdina supruga: Sa živcima je već gotov, moglo bi biti i gore

>> Sud odlučio Purdu izručiti Srbiji: A gdje je sad optimizam hrvatskih vlasti?

>> Odjeci odluke: 'Ovo je velika katastrofa za Hrvatsku'

'Rekao bih da je u najmanju ruku neobično da je taj sud donio takvu odluku iako nije bio vezan ekstradicijskim rokom, budući da je Srbija zatražila Purdino saslušanje posredovanjem bosanskohercegovačkog odvjetništva', ustvrdio je Čolak, dodavši kako činjenica da saslušanje omogućuje da srbijansko pravosuđe zaustavi kazneni progon i povuče zahtjev za njegovo izručenje.

Čolak je rekao i kako ne želi komentirati samu sudsku odluku jer ne želi prejudicirati postupak budući da je riječ o nepravomoćnoj odluci. Upitan kako će postupiti ako prizivno vijeće toga suda o izručenju Purde odluči kao i prvostupanjsko, ministar Čolak je rekao da to ovisi o samu ekstradicijskom spisu.  'Spis mora sadržavati sve pojedinosti glede molbe za izručenje, što uključuje i dokaze o osnovanoj sumnji da je osoba počinila zločine', rekao je Čolak. Inače, on odluku suda može prihvatiti, ali i preinačiti, odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne.

Loše primio vijest

Cijeli dan Tihomir Purda je proveo sa zamjenikom upravitelja zatvora u Zenici Josipom Pojavnikom i zeničkim župnikom don Vlado Pranjićem koji je s Purdom skoro svaki dan. Obojica kažu da je Purda jako loše primio vijest jer je cijelo vrijeme bio uvjeren u svoju nevinost, a i okolina ga je uvjerevala u dobar ishod. Čolak je to izjavio jer srbijanske pravosudne vlasti još mogu obustaviti kazneni progon i povući zahtjev za njegovo izručenje nakon saslušanja sljedeći tjedan u pritvoru u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene