Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka prepucavanja oporbe i Vlasti

Odjeci odluke: 'Ovo je velika katastrofa za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski političari komentirali su odluku suda BiH o izručenju hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji.

Neki od dužnosnika kažu da je ovo zapravo očekivana odluka suda te da to ne znači da će Purda ići u Beograd. Paralelno s njegovim postupkom za izručenje traje i postupak ispitivanja svjedoka još sljedećeg tjedna i dužnosnici se nadaju kako će optužbe protiv Purde biti odbačene. Za Tihomira Purdu ovo je zasigurno životna kalvarija, ali za vladu je ovo politički problem posebno jer vlada njeguje svoj dobar odnos s branitelja što ne želi promijeniti s obzirom da je izborna godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od Vlade do Dinama VIDEO: Kako su na Purdi skupljali bodove Slika nije dostupna Kako komentirate HDZ-ove optužbe na račun predsjednika Josipovića?

Kad je cijeli slučaj krenuo premijerka je odmah imala nekoliko sastanaka s braniteljima nakon čega su se oni stišali i svoje kritike su upućivali najviše prema Sarajevu. Zagreb zbog izborne godine cijelu priču želi što prije zatvoriti, a isto to, barem tvrde, i u Beogradu. No, ostaje pitanje je li ova izlazna strategija Tihomiru Purdi išta znači jer je on već tjednima u pritvoru.

SDP-ovac Ante Kotromanović smatra da je ova odluka izdaja Purde kao hrvatskog građanina i branitelja. 'Ovo je jedna velika katastrofa. Žao mi je da će čovjek koji je evidentno nevin i koji se borio samo na teritoriju Republike Hrvatske biti izručen za nešto što smo utvrdili da nije počinio. To je apsolutni nemar koji se nije smio dogoditi', izjavio je Kotromanović koji krivicu za ovaj slučaj nije želio pripisati samo HDZ-ovoj vlasti.

'Svi smo krivi. Jednoj ozbiljnoj državi ovakva stvari se ne smiju dogoditi. Znali smo jako puno prije za optužnice, trebalo se ispitati sve uzroke zbog kojih je do njih došlo i čovjeka izvjestiti o tome', zaključio je Kotromanović.

>> Sud odlučio Purdu izručiti Srbiji: A gdje je sad optimizam hrvatskih vlasti?

'Po mišljenju obrane, ovo rješenje je u najgrubljoj suprotnosti sa temeljnim postulatima Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, europskoj konvenciji o ekstradiciji i napose o temeljnim postulatima europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i slobode. Ja duboko vjerujem u nevisnost gospodina Purde i još uvijek duboko vjerujem da će apelacijsko vijeće ovom predmetu pristupiti posve drukčije i da gospodin Purda neće biti izručen', kazao je Purdin odvjetnik Josip Muselimović.

'Odluku ni našeg ni BiH suda ne komentiram, to je autonomna pravosudna odluka, ali komentiram da smo kao država mogli spriječiti ovo što se dogodilo s gospodinom Purdom. Mislim da je na razini predsjednika Hrvatske i Srbije taj problem trebao biti riješen davno ranije', izjavio je HDZ-ovac Andrija Hebrang.

'Poznato je da postoji jedna skupina hrvatskih branitelja optuženih na temelju priznanja koja su data pod batinama u srpskim koncentracijskim logorima. To se na rješava na razini predsjednika države, a ne pravosuđa. Do pravosuđa to nije smjelo ni doći', zaključio je Hebrang.

Vesna Pusić iz HNS-a je također složna da je hrvatska država trebala ranije reagirati u ovom slučaju. 'Koordinacija između Državnog odvjetništva, Vrhovnog suda i MUP-a se zadnji put sastala prije 10 godine. Njihova je zadaća između ostalog da dogovore postupak kada neke druge zemlje traže izručenje građana RH ili kada RH traži ousmnjičenike koji se nalaze u drugim zemljama', rekla je Vesna Pusić.

'U ovom slučaju je očito kako se moglo i trebalo reagirati u najmanjem slučaju 2007. i taj slučaj procesuirati u našim pravosudnim tijelima. U tom slučaju bi se to bilo davno razrješilo, a ljudi koji su na tim tjeralicama bi znali svoj status', zaključila je Pusić.

HSLS traži ostavku Vlade

'Ukoliko dođe do izručenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde Republici Srbiji, bit će u cjelosti jasno da je napravljen niz propusta od strane Vlade Republike Hrvatske. Nama je neprihvatljivo je da se izručuje mučenik logora na teritoriju Republike Srbije, a da se ne procesuiraju organizatori i izvršitelji u tim logorima. Stoga, dođe li do izručenja Tihomira Purde, tražimo od Vlade Republike Hrvatske neopozivu ostavku iz moralnih razloga', stoji u priopćenju HSLS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene